Votăm pe unul sau trei buletine de vot?
Duminică, 22 noiembrie 2009, avem nu unul, ci trei motive să mergem la vot. Primul ar fi acela privind alegerea viitorului preşedinte. Pe un al doilea buletin de vot ne putem exprima opţiunea privind reducerea numărului de parlamentari, iar pe al treilea putem alege dacă vrem parlament cu o singură cameră sau cu două.
Doisprezece politicieni candidează duminică la postul de preşedinte al României. Cu toate acestea, doar trei mai sunt cotaţi cu şanse de a câştiga, aceştia fiind Traian Băsescu (independent susţinut de PDL), Mircea Geoană (Alianţa PSD-PC), Crin Antonescu (PNL). Deja Sorin Oprescu (independent), Corneliu Vadim Tudor (PRM) sau George Becali (PNG) nu au nici măcar şanse teoretice de a intra în al doilea tur de scrutin, la fel şi Kelemen Hunor (UDMR). În privinţa celorlalţi candidaţi, aceştia sunt aproape necunoscuţi, iar şansele lor sunt nule.
Ordinea candidaţilor pe buletinele de vot
Primele locuri pe buletinele de vot aparţin candidaţilor susţinuţi de partidele parlamentare, urmaţi de candidaţii partidelor neparlamentare şi de cei independenţi. Ordinea pe buletinele de vot a fost stabilită de Biroul Electoral Central. Prima poziţie va fi ocupată de Crin Antonescu (PNL), urmat de Mircea Geoană (PSD+PC) pe locul 2, Kelemen Hunor (UDMR) pe 3 şi Traian Băsescu (PDL) pe 4, potrivit Biroului Electoral Central.
Următorii sunt independenţii şi candidaţii neparlamentari: Sorin Oprescu (locul 5), George Becali (PNG-CD) locul 6, urmat de Ovidiu Iane (Partidul Ecologist Român) pe locul 7, Eduard Manole pe locul 8, Corneliu Vadim Tudor (PRM) ocupant al locului 9, Remus Cernea (Partidul Verde) pe 10, Constantin Potârca pe 11 şi Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă) pe locul 12.
Prima pagina a buletinului de vot va conţine 8 candidaţi, iar cea de-a doua restul de 4 candidaţi, buletinul având un format A4.
Referendum cu două întrebări
Cu ocazia alegerilor prezidenţiale 2009 va fi organizat şi referendum naţional cu privire la reducerea numărului de parlamentari şi trecerea la un parlament unicameral. Cetăţenii vor semna de două ori, dacă doresc să voteze şi la referendum: o dată pentru a primi buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale şi a doua oară dacă doresc să ridice şi cele două buletine de vot pentru referendum.
Vor fi două buletine de vot pentru referendum. „Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?”, este întrebarea de pe unul din buletin
În funcţie de răspunsul dumneavoastră, va trebui să aplicaţi ştampila de votat pe una din cele două opţiuni de vot, DA sau NU, din buletinul de vot.
În momentul de faţă în România exista două camere ale Parlamentului: Camera Deputaţilor şi Senatul.
„Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300?”, este întrebarea pe ce celălalt buletin de vot. În funcţie de răspunsul dumneavoastră, va trebui să aplicaţi ştampila de votat pe una din cele două opţiuni de vot, DA sau NU, din buletinul de vot. În momentul de faţă, în România există un număr de 334 locuri pentru deputaţi şi 137 pentru senatori.
VOTĂM DE 3ORI
Cetăţenii care merg la urne pe 22 noiembrie vor avea la dispoziţie 3 buletine de vot: buletin de vot pentru alegerea preşedintelui; buletin de vot pentru referendum cu privire la reducerea numărului de parlamentari; buletinul de vot pentru referendum cu privire la trecerea la Parlament unicameral.