Viitorul alimentaţiei: Carnea printată la imprimante 3D

Carnea fără carne, produsă prin experimente de laborator, este viitorul alimentației pe pământ, dar nu numai, pentru că un prim experiment de acest gen a fost realizat în spaţiu. Pentru prima dată, astronauții au printat carne chiar în Agenția Spațială Internațională.

În eventualitatea că pe viitor oamenii vor călătorii pe Marte, cercetătorii se  gândesc deja ce vor mânca atunci când vor ajunge acolo. Aşa a apărut idee de a produce carne artificială, în laborator, teoretic existând posibilitatea de a savura o friptură delicioasa, ca acasă, chiar şi pe Marte. Pentru prima dată, cu ajutorul unei imprimante 3D, astronauții au creat o bucată de carne pentru friptură, printând efectiv ceea ce ar fi trebuit să fie o bucată de carne de vită.

Experimentul a fost realizat cu ajutorul companiei israeliene Aleph Farms, dedicată dezvoltării experimentelor de printare a cărnii, și rușilor de la 3D Bioprinting Solutions. Aceştia își doresc să scoată în evidență prin acest experiment faptul că omenirea nu este dependență de carnea de proveniență animală. 

Experții au extras celule din carnea obişnuită de vacă, iar apoi aceste celule au fost cultivate într-un mediu de laborator care stimulează creșterea lor. Recipientele cu celule și nutrienți au fost transportate la bordul unei nave Soyuz MS-15, care a decolat din Kazahstan, și au fost duse la bordul Stației Spațiale Internaționale. Acolo, au fost puse într-un printer magnetic, care a replicat celulele, astfel încât să crească țesut muscular. De dragul cercetării, astronauții nu au consumat carnea pe loc, au trimis trofeul acasă, pe pământ pentru analize.

Pentru astronauți, mâncarea este un subiect complicat, pentru că nu le este permis să consume orice, dar trebuie să petreacă perioade mari de timp pe orbita planetei sau în viitoarele colonii de pe Luna și Marte.

Vizualizări: 8,826

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: