Viaţă cu rinichi de împrumut
Are 45 de ani şi, în urmă cu un an, a primit a doua şansă la viaţă din partea unei tinere de doar 16 ani care s-a stins în urma unui accident de maşină. Luiza Pătru avea rinichii bolnavi, n-a suportat hemodializa, aşa că se chinuia de ani buni cu dializă peritoneală, pentru a-şi prelungi viaţa, deşi era înscrisă pe lista de aşteptare.
Vestea că va primi rinichiul unei tinere de 16 ani i-a readus femeii zâmbetul pe buze. „Mi-aş fi dorit să o fi putut omagia mai mult, să pot să merg la mormântul ei să depun o floare, să aprind o lumânare, dar legea, din păcate, nu ne permite acest lucru. Am avut noroc că am fost printre cei mai compatibili cu tânăra domnişoară. Cu ajutorul ei trăiesc, am a doua şansă. Simt că trebuie să le transmit recunoştinţa mea mai mult decât o pot face printr-un acatist prin care să spun «beneficiez de viaţă datorită vouă», a spus Luiza Pătru, 45 de ani.
Îşi dă rinichiul propriului copil
Alt om, altă poveste… Elena Ungureanu, din Târgu Jiu, este de această dată un donator viu pentru băiatul ei în vârstă de 32 de ani. Tânărul şi-a întemeiat o familie în Germania, iar femeia va merge acolo pentru a-i dona băiatului un rinichi. „Anul trecut a depistat că nu-i funcţionează rinichii şi m-am oferit să-i dau eu unul. Niciodată n-am avut teamă de operaţia în sine, de când l-am auzit că are nevoie de un rinichi, m-am oferit cu multă dragoste şi am simţit că pot să-i dau acest organ important pentru viaţa lui. Îi dau viaţă a doua oară”, a spus Elena Ungureanu, donator.
Medic din Gorj, opt ani de la transplant
O poveste asemănătoare are şi George Sâncă, medic în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj. Bărbatul a suferit un transplant în urmă cu opt ani şi îi mulţumeşte donatorului său că îşi poate desfăşura activitatea şi în ziua de azi. „Eu am aproape opt ani de la transplant şi merge foarte bine. Este un fapt umanitar. De fapt, putem să ne gândim că donatorul poate trăi prin noi. Vreau să-i încurajez pe toţi cei care au posibilitatea să-şi dea acceptul să fie transplantat organul respectiv postmortem. Sunt mulţumit şi îmi desfăşor în continuare activitatea, ceea ce este nemaipomenit, simt că trăiesc”, a declarat George Sâncă, medic în cadrul CJAS Gorj.
CAMPANIE
Asociaţia Transplantaţilor din România s-a întrunit vineri la Primăria Târgu Jiu pentru a da startul unei campanii care îşi propune susţinerea donării de organe. Printre participanţi s-au numărat gorjeni care au primit a doua şansă la viaţă, dar şi cei care se pregătesc să fie donatori pentru cineva drag din viaţa lor. Campania a demarat, în primă fază, în rândul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.
PROIECT
Potrivit unui proiect de hotărâre aflat la acest moment în dezbatere publică, orice român care ajunge în moarte cerebrală, la un anumit moment, poate deveni donator de organe numai dacă în timpul vieţii n-a făcut o declaraţie scrisă la notar cum că nu este de acord cu acest lucru.