Veste proastă pentru șefii CE Oltenia. Acțiune respinsă!
Curtea de Apel Craiova a respins vineri cererea prin care Complexul Energetic Oltenia a cerut anularea unui raport al Corpului de Control al ministrului Energiei, prin care au fost constatate prejudicii de zeci de milioane de euro. Decizia instanței nu este definitivă. Administrația CE Oltenia ar fi trebuit să aducă acest raport de control în atenția membrilor AGA, iar aceștia să dispună recuperarea prejudiciului de la cei vinovați, dar acțiunea a fost întârziată de această contestare în instanță.
Ministrul Energiei, Anton Anton, a aprobat încă din toamna trecută raportul Corpului de control care a constatat prejudicii de zeci de milioane de euro la Complexul Energetic Oltenia. Acesta a dispus pe data de 17 septembrie ca raportul Corpului de control să ajungă în termen de 15 zile la Adunarea Generală a Acţionarilor, care să dispună măsuri pentru recuperarea prejudiciului.
Raportul a fost contestat de administrația CE Oltenia, care a pierdut însă procesul. “Respinge cererea de suspendare a executării ca nefondată. Respinge cererea de anulare a raportului de control nr. 270.210/CCM/17.09.2018, emis de Corpul de Control al Ministerului Energiei, ca nefondată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare pentru soluţia privind cererea de suspendare şi cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare pentru soluţia privind cererea de anulare a raportului de control, cereri ce se vor depune la Curtea de Apel Craiova. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în soluția din 29 martie.
Corpul de Control al ministrului Energiei a verificat activitatea companiei pe mai mulţi ani. Doar în ceea ce priveşte achiziţionarea de certificate de carbon în 2017 a constatat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro.
Verificările au vizat şi acordul cadru cu Tinmar Gas, pentru achiziţionarea de gaze naturale, şi aici Corpul de control constatând un prejudiciu de 4,3 milioane de lei. Cazul a fost sesizat Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova încă din luna ianuarie 2018, se arată în raport. A fost informat atunci şi Consiliul de Supraveghere, Corpul de control constatând acum că acesta nu a întreprins demersuri pentru recuperarea prejudiciului.
Un alt prejudiciu, de peste 100 de milioane de lei noi, a fost constatat din transferul Carierei Berbeşti către CET Govora, perfectat de fostul manager Laurenţiu Ciurel. Corpul de Control a constatat că nu au fost făcute demersurile pentru încasarea sumelor prevăzute în contract.
De asemenea, controlul a vizat faptul că salariaţii au fost transportaţi cu vehicule de transport marfă, aici controlul vizând o perioadă de patru ani.
Potrivit legii, dacă Adunarea Generală a Acţionarilor decide să pornească acţiune în răspundere contra membrilor Consiliului de Supraveghere, mandatul membrilor respectivi încetează de drept.
Aceeaşi Lege 31/1990 mai arată că „Acţiunea în răspundere împotriva membrilor directoratului poate fi exercitată şi de către consiliul de supraveghere, în urma unei decizii a consiliului însuşi. Dacă decizia este luată cu o majoritate de două treimi din numărul total de membri ai consiliului de supraveghere, mandatul membrilor respectivi ai directoratului încetează de drept, consiliul de supraveghere procedând la înlocuirea lor”.