Vânzarea mieilor, încurcată de vremea rea
Ciobanii veniţi să-şi vândă mieii în târgul Litovoi se plâng din cauza vânzărilor slabe. Pe lângă faptul că oamenii nu bani pentru a plăti 23-25 de lei/kilogramul de carne de miel, ploile din ultimele zile au încurcat planurile crescătorilor de ovine. Foarte mulţi ciobani cred că nu vor reuşi să-şi acopere nici măcar cheltuielile în condiţiile în care vremea nu se va îmbunătăţi. Asta cu atât mai mult cu cât inspectorii veterinari suspendă activitatea de sacrificare a mieilor pe timpul ploilor.
Deşi au aşteptat Sărbătorile Pascale pentru a-şi recupera cheltuielile făcute pe timpul iernii cu întreţinerea oilor, ciobanii sunt dezamăgiţi din cauza vânzărilor slabe. După doar două zile crescătorii de ovine, veniţi din diferite zone ale judeţului pentru a-şi vinde mieii în târgul Litovoi, deja se gândesc să plece acasă, deşi activitatea de sacrificare se va încheia sâmbătă după-amiaza. Oamenii spun că nu are rost să mai rămână întrucât se anunţă ploi în continuare. „Am venit de miercuri şi până acum am vândut doi miei. În alţi ani, în două zile vindeam 25-30 de miei. Anul acest cred că vom ieşi în pierdere. Nu vom reuşi să ne scoatem nici măcar cheltuielile. Mă gândesc să mă întorc acasă şi să ţin mieii pentru a-i da la toamnă la arabi. Numai aşa putem face ceva, astfel dăm faliment. După ce că oamenii nu au bani, au venit şi ploile astea care încurcă treburile rău de tot”, a declarat Eugen Ţârlea, din Polovragi.
Crescătorii de ovine sunt decişi să nu lase preţurile sub 23 de lei/kilogram. „E prima zi de târg şi nu am făcut absolut nimic. Nu am vândut nici măcar un miel. Mă gândeam că voi reuşi să vând măcar 10 miei, dar a plouat întruna şi nu a mers treaba absolut deloc. Am lăsat preţul de la 25 de lei/kilogram la 23 de lei/kilogram, dar nici aşa nu facem vânzare. Mai puţin nu putem vinde pentru că nu ne acoperim nici cheltuielile de transport. Oamenii vin se uită şi pleacă”, a declarat Aneta Dumbrăvete din Prigoria.
MĂSURĂ
În timpul ploilor, inspectorii sanitar-veterinari sistează activitatea de sacrificare mieilor. „Este o măsură suplimentară întrucât este imposibil să sacrifici în condiţii de maximă securitate în ceea ce priveşte igiena. Nu vrem ca acele carcase de miei să fie sub cerul liber şi să plouă pe carne. Pe perioada în care va ploua vom opri sacrificarea. După ce nu mai plouă se va relua activitatea. Şi în condiţiile în care vremea permite sacrificarea, iar ciobanii vor ţine la preţ, mulţi se vor întoarce cu mieii acasă. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut. Au ţinut la preţ până sâmbătă, iar apoi au rămas cu mieii nevânduţi”, a precizat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar- Veterinare Gorj.