Undă verde pentru o mega-investiţie la termo Rovinari
Complexul Energetic Oltenia poate demara investiţia de aproape 500 milioane lei pentru reabilitarea şi modernizarea grupului energetic nr. 5 al Termocentralei Rovinari. Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj a luat decizia de emitere a acordului de mediu pentru această investiţie. Numai că, deocamdată, nu se poate vorbi de modernizarea grupului, asta pentru că nici lucrările de demolare a vechiului obiectiv, începute în 2015, nu au fost finalizate. Bani sunt prevăzuţi la bugetul Termo Rovinari pe anul în curs pentru aceste lucrări, însă Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia nu se grăbeşte să dea ok-ul pentru continuarea acestui proiect.
CE Oltenia a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj raportul privind impactul asupra mediului, pentru proiectul ce prevede reabilitarea şi modernizarea blocului nr.5, pe lignit, de 330 MW, care a stat la baza emiterii acordului de mediu. Agenția s-a pronunțat recent în ceea ce priveşte această investiție. "Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj anunţă publicul interesat asupra deciziei de emitere a acordului de mediu pentru proiectul "Reabilitarea şi modernizarea blocului nr.5 de 330 MW pe lignit", amplasat în intravilanul oraşului Rovinari, strada Energeticienilor, nr.25, titular Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. - Sucursala Electrocentrale Rovinari", se arată pe site-ul APM Gorj.
Investiția privind reabilitarea și modernizarea acestui grup energetic va trebui finalizată în 4 ani, iar investiția a fost demarată încă din 2015. În vara anului trecut s-a început cu demontarea, în funcție de banii prevăzuți în acest sens. Anul acesta nu au mai fost continuate pentru că supraveghetorii CE Oltenia nu au aprobat încă bugetul și implicit continuarea lucrărilor de demontare a vechiului obiectiv. Conducerea Termo Rovinari speră ca în câteva luni să primească avizul Consiliului de Supraveghere. "Trebuie să primim avizul de continuare și de la Consiliul de Supraveghere, trebuie să primim aprobarea pentru a continua să trecem de faza I de demontare. Nici bugetul nu e aprobat, noi am prins suma în buget, dar așa este statutul, trebuie să aprobe și Consiliul de Supraveghere. Noi sperăm ca în cel mult două luni să reînceapă lucrările. Acum sunt în proporție de 60-70% făcute", a declarat Ion Pisc, directorul Sucursalei Enlectrocentrale Rovinari.
Investiția se realizează din sursele proprii ale CE Oltenia.