Oficial: 497 de posturi restructurate la Minprest
Societatea Minprest Serv Rovinari va disponibiliza aproape 500 de salariați, aceasta fiind cifra la care s-a ajuns la negocierile din ultimele zile. Sunt printre persoanele disponibilizate și oameni ale căror terenuri sunt folosite de Complexul Energetic Oltenia, în baza unor decrete dinainte de 1989 și care nu au primit niciun leu drept despăgubire. Aceștia au aflat că au rămas fără loc de muncă și sunt deciși să blocheze activitatea minieră. Aceștia se bucură de susținerea autorităților care spun că au primit garanții că cei care au dat terenuri la minerit nu vor fi concediaţi.
Administraţia CE Oltenia și conducerea Minprest au finalizat negocierile pentru numărul de disponibilizări care să fie efectuate de prestator. Nu vor fi 800 de posturi restructurate, așa cum s-a pus problema ințial, ci mai puține, însă destul de multe. "S-a ajuns într-un final la 497 de locuri care vor fi afectate de această reducere. Se va renunța în integralitate la serviciul de curățătorie-spălătorie. Acolo sunt angajați doar pe perioadă nedeterminată, deci va trebui să le acordăm preaviz, ceea ce va întâmpla săptămâna viitoare. Se va renunța în integralitate la serviciul de role, la serviciul de demolări case, serviciul de gestiuni industriale. Restul de servicii vor suferi modificări, în sensul că se va micşora structura, unele sunt afectate mai mult, altele mai puțin. Nu există serviciu pe care îl avem noi în portofoliu care să nu fie afectat", a declarat Gabriel Giorgi, directorul Minprest Serv Rovinari.
În ce condiţii pleacă salariaţii
Cei aproape 500 de salariaţi vor pleca acasă cu mâna goală. Asta pentru că societatea nu are buget pentru a aloca un salariu compensator, așa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă, document care oricum va expira spre sfârşitul lunii aprilie. În cel mai fericit caz, cei care au lucrat un an neîntrerupt în ultimii doi ani vor putea beneficia de șomaj. De altfel, cei care au fost angajaţi pe perioadă determinată și sunt cei mai mulți dintre cei disponibilizaţi au fost înştiinţaţi ca de la 1 aprilie să nu se mai prezinte la serviciu și că vor primi deciziile prin poștă. "Minprest nu își permite foarte multe ca să îi ajute. Cei care au contract pe perioadă determinată vor pleca fără nimic, pur și simplu li se va da o decizie de încetare a activității, întrucât a expirat perioada pe care ei au fost angajați. Pot să beneficieze de șomaj în continuare cei care au 12 luni cotizație și în această situație sunt majoritatea. Sunt care nu o să beneficieze nici de șomaj", a mai spus directorul Minprest Serv Rovinari.
Vor mai pleca acasă și două echipaje de pompieri, unul de la Termo Turceni și un altul care asigură permanența la carierele Tismana-Pinoasa.
Disponibilizaţii ameninţă cu blocarea carierelor
Salariaţii care au primit vestea că de vineri nu vor mai veni la serviciu s-au arătat revoltaţi, mai ales cei care au cedat terenuri pentru continuarea activităţii în carierele CE Oltenia. Este și cazul a câteva persoane din Fărcăşești. Oamenii spun că nu mai au ce pierde și că vor bloca cariera. "Șefa de depozit ne-a înștiințat de dimineață că de vineri să nu mai venim la serviciu, că este ultima zi astăzi. Suntem în zonă defavorizată și din minerit trăim. Pământul la carieră s-a dus, nu mai avem unde cultiva ceva, că nu mai avem decât pământul de sub case. Trebuie să luăm măsuri, că nu se poate. Am și eu fata la facultate, la Sibiu și îmi trebuie bani pentru ea, să o țin în facultate. Colegii mei au propus să blocăm punctele pe unde trec mașinile spre excavatoare", a spus Ioana Boltașu, fost muncitor necalificat la Minprest.
Oamenii spun că sunt disperați, mai ales că unii dintre ei au o vârstă la care nu îi mai angajează nimeni. "Am fost la role și ne-au spus să ne ducem acasă, că ni s-a încheiat activitatea. Am 48 de ani, nu am unde să mai găsesc un loc de muncă, nicio șansă. Și eu am dat terenuri pentru carieră, la ora actuală avem banda pusă pe terenul nostru, drumurile de acces în carieră care se folosesc de ele în continuare plus 2,5 hectare în carieră care pur și simplu nu am luat mimic pe ele, nici bani, nici despăgubiri. Cred că o să oprim drumul până la urmă, să discutăm cu niște organe, să vedem ce zic și le blocăm activitatea. Cum ei nu ne mai vor pe noi, nici noi nu vrem să mai lucreze pe proprietățile noastre. Nu avem terenuri, nu avem nimic aici, în afară de locul casei", a spus Ion Căpețu din satul Moșneni, Fărcășești.
Suținuți de autorități!
Primarul din Fărcășești, Dănuț Bălu, a fost foarte revoltat când a aflat că mulți dintre cetățenii săi au fost disponibilizați. "Astăzi am aflat și eu acest lucru, cu stupoare. Nu sunt de acord cu acest lucru, am spus tot timpul că cetățenii din comuna Fărcășești trebuie să rămână pe aceste locuri de muncă deoarece nu sunt expropriați, sunt oameni ale căror terenuri s-au luat înainte, pe timpul comunismului, nu au beneficiat de plăți, contravaloarea terenurilor, nu beneficiază nici de terenuri, acum și locurile de muncă să le piardă. Efectiv această decizie a fost luată în grabă, fără o consultare cu noi, primarii. Am avut o întâlnire miercuri cu domnul prefect și a promis că o să avem o discuție și cu domul Ciobotărică, și cu domnul director de la Minprest. Militez pentru a rămâne acești oameni la serviciu. Să meargă acasă cei care nu sunt din localitate, care nu au terenuri afectate", a declarat Dănuț Bălu, primarul comunei Fărcășești.
Autoritățile locale spun că îi vor susține cu tot ce vor putea pe cetățenii afectați de aceste disponibilizări.