Mii de mineri în şomaj tehnic toată luna aprilie

Urmează o perioadă dificilă pentru minerii din zona Mătăsari, dar şi din Motru. Toată luna aprilie vor sta acasă, fiind trimişi în şomaj tehnic de către administraţia Complexului Energetic Oltenia. Asta pentru că Termocentrala Işalniţa a fost oprită până la sfârşitul lunii iunie, iar unitatea energetică de la Turceni funcţionează doar cu o parte din grupurile energetice şi nu are nevoie de cărbune. Minerii pot ca în această perioadă să solicite maximum 10 zile de concediu de odihnă, dacă vor să beneficieze de salariu integral. Situaţia aceasta s-ar putea repeta în lunile mai şi iunie, judecând după programul stabilit de mai-marii companiei energetice.

Conform graficului stabilit de Directoratul Complexului Energetic Oltenia, carierele Rovinari, Jilț Nord și Jilț Sud din zona Mătăsari și unitățile miniere din bazinul Motru - Roșiuța, Lupoaia, Unitatea de Închidere și Conservare (UIC) - dar și cariera Husnicioara din Mehedinți vor fi în întrerupere de activitate toată luna aprilie. De altfel, minerii din zona Mătăsari sunt deja în şomaj tehnic toată săptămâna aceasta, fiind vorba de cele 5 zile de şomaj tehnic aferente lunii martie.
Minerii de la cariera Peşteana vor lucra în aprilie doar 16 zile. În schimb, colegii lor de la Roşia, Pinoasa și Tismana vor lucra 20 de zile. În luna mai, administraţia a stabilit şi o zi de concediu de odihnă pentru fiecare angajat din cariere. În perioada de întrerupere a activităţii din luna aprilie, salariaţii pot beneficia de recuperări, conform evidenţelor privind timpul lucrat, sau concediu de odihnă, la solicitarea scrisă a acestora, dar nu mai mult de 10 zile. Pe perioada cât se află în șomaj tehnic, salariații încasează doar 75% din salariu. "În intervalul 01.04.2016-30.06.2016 se pot executa lucrări tehnologice și lucrări de revizii și reparații în baza unui program aprobat de conducerea Diviziei Miniere, urmând ca personalul care participă la lucrările sus menționate să fie reprogramat astfel încât să efectueze zilele de întrerupere de activitate stabilite până la sfârșitul perioadei. În perioadele de întrerupere a activităţilor, conducerea subunităților va dispune măsuri de asigurare a activităților de pază, control, evacuări ape, menținerea în siguranță a utilajelor și echipamentelor", a stabilit Directoratul CE Oltenia.

Cum se va lucra în următoarele două luni
Şi pentru lunile mai şi iunie a fost stabilit un grafic de activitate. Toate unităţile miniere vor lucra în luna mai 17 zile, o zi va fi liberă şi alte 4 vor fi zile de concediu de odihnă, în perioada 3-6 mai.
În luna iunie, minerii de la carierele Rovinari, Roșia, Tismana și Pinoasa vor lucra 21 de zile, iar Jilț Nord, Jilț Sud, Roșiuța și Lupoaia câte 17 zile. Minerii de la aceste cariere vor sta 4 zile în șomaj tehnic și o zi în concediu de odihnă. Pentru minerii de la Husnicioara, Peșteana UIC Motru și Mina Tehomir vor urma alte 21 de zile de întrerupere de activitate și o zi liberă, în 20 iunie.

Program de șomaj tehnic și la TESA
Personalul TESA și operativ de la sediile unităţilor miniere Roșia și Tismana "va beneficia" de 5 zile de șomaj tehnic în fiecare lună pentru perioada aprilie-iunie, prin rotație, după un grafic stabilit de conducerea carierelor. După finalizarea punerii în aplicare a noii structuri organizatorice, acest program de reducere a activității va continua astfel că și personalul de aici va sta în 5 zile acasă cu 75% din salariu, în fiecare lună, din aprilie și până la sfârșitul lunii iunie. Și la Divizia Miniere va fi aplicată o reducere a activității suport, programul urmând a fi stabilit de conducerea unității. Salariații de aici vor sta tot câte 5 zile în fiecare lună, prin rotație.

Puși la dispoziția CEO
"Având în vedere stocurile existete la nivelul subunităților Diviziei Miniere și la sucursalele energetice, precum și solicitările reduse de cărbune, în perioada de întrerupere a activității, salariații se vor afla la dispoziția angajatorului și vor beneficia de o indemnizație plătită din fondul de salarii, de 75% din salariul de bază și sporul de vechime", se mai arată în motivarea conducerii CE Oltenia.

Vizualizări: 5,572

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: