CE Oltenia a poluat de aproape 90 de milioane de euro în 2015
CE Oltenia a cheltuit în anul 2015 peste 90 de milioane de euro pentru cumpărarea certificatelor carbon şi a celor verzi. Cheltuiala este semnificativă şi pentru o companie înfloritoare, darămite pentru una care se pregăteşte să dea afară mii de oameni.
CE Oltenia a cumpărat certificate de poluare pentru o producţie de energie electrică de 14,9 TW. Termenul pentru cumpărarea a 13,7 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră a fost 30 aprilie 2016, iar cheltuiala a trecut de 80 de milioane de euro. "În acest sens, au fost achiziţionate 6 milioane unităţi EUA alocate prin Planul Naţional de Investiţii, pentru care a fost achitată suma de 44,2 milioane euro, precum si 7,7 milioane certificate EUA, în 2016, de pe piaţa primară EEX, în valoare de 42,3 milioane euro. În total, pentru achiziționarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera necesare conformării anului 2015, CE Oltenia a plătit suma de 86,5 milioane euro", anunță CEO. În total, pentru cumpărarea certificatelor de emisii şi a celor verzi, compania a plătit în 2015 peste 90 de milioane de euro.
Mulţi bani şi pe certificate verzi
În privinţa certificatelor verzi, CE Oltenia a comunicat faptul că în 2015 a achiziţionat 179.423 certificate, în valoare de 23,6 milioane lei. Numărul acestora, explică societatea, este stabilit de ANRE, raportat la energia vândută la consumatorii finali şi la energia consumată pentru extracţia cărbunelui în vederea producerii energiei electrice.
De asemenea, de anul acesta conformarea pentru certificatele verzi trebuie realizată trimestrial. Pentru trimestrul I – 2016, CE Oltenia a cumpărat 56.000 certificate verzi, în valoare de 7,4 milioane lei.
Conducerea companiei se plânge că, deşi legea prevede că producătorii sunt scutiţi de la plata certificatelor verzi corespunzătoare energiei pentru consumul propriu tehnologic, ANRE consideră că energia utilizată pentru exploatarea cărbunelui la CEO nu reprezintă consum propriu tehnologic. CE Oltenia este al treilea mare consumator de energie din România, după Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi.