Una din centralele CE Oltenia va trece pe gaze

Ministrul Energiei, Anton Anton, a spus că centrala de la Craiova, deţinută de Complexul Energetic Oltenia, ar putea fi trecută pe gaze. Nu este prima dată când Anton lansează astfel de ipoteze, stârnind îngrijorare printre mineri cu privire la locurile lor de muncă.

Ministrul Anton apreciază că această conversie pe gaze este o soluţie pentru centralele pe cărbune, în condiţiile în care se tot vorbeşte despre decarbonizare. „La Iernut se face o centrală nouă, la Mintia suntem aproape să dăm drumul la o centrală pe gaze. La Midia, KazMunaiGas face un sistem de cogenerare de înaltă eficienţă. Avem în proiect un sistem revoluţionar de acumulare a energiei electrice, pentru că ştim cu toţii că la un moment dat avem un surplus, că bate vântul, că e soare afară, că nu consumăm. Dacă vom converti centrala de la Craiova pe gaze, dacă utilizăm depozitul de la Gherceşti ca depozit de acumulare multiciclu şi acumulăm gaze acolo, putem scoate de acolo energia electrică atunci când e scumpă şi dorită”, a spus ministrul Energiei, la Profit Energy Forum.

Termocentrala Craiova II funcţionează cu două grupuri pe cărbune, în cogenerare, şi are o capacitate instalată de 300 MW. Pe lângă energia electrică, produce şi energia termică pentru Craiova. Centrala a fost pusă în exploatare în 1987, iar grupurile sunt „relativ noi”, potrivit descrierii Complexului Energetic Oltenia.

Acum câteva luni, la singura lui vizită făcută ca ministru în Gorj, Anton Anton vorbea despre faptul că energia pe cărbune ar mai putea avea viaţă până în 2030. La Complexul Energetic Oltenia sunt circa 8.000 de salariaţi care lucrează în Direcţia Minieră, din totalul de 13.000 de angajaţi. Ceilalţi lucrează în cele patru termocentrale şi în sediul executiv.

Vizualizări: 4,290

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: