Un primar vrea să fie redeschise două cariere: “E simplu ca bună ziua”

Tot mai mulți primari militează pentru resuscitarea mineritului în zonele unde carierele au fost închise de mulți ani. După primarul din Roșia de Amaradia care le-a transmis reprezentanților Complexului Energetic Oltenia că sunt milioane de tone de cărbune ce ar putea fi exploatat, și primarul din Plopșoru își dorește să renască mineritul în zona sa.

Primarul Petre Grigorie, de la Ploșoru, susține că două cariere, de la Urdari și Peșteana, au fost închise înainte de vreme. Acolo mai există rezerve importante de zăcământ ce ar putea fi exploatat. Numai la Peșteana, spune primarul, ar fi peste 100 de hectare de teren ce ar putea fi descopertat, iar cărbunele scos la suprafață. Însă ambele cariere sunt, de câțiva ani, în conservare, iar excavatoarele aproape că au ruginit.

„Au fost închise două cariere, așa cum au fost închise cariere în tot Gorjul, cum au fost închise mine în toată țara, închise prematur pentru că la proiectare, cei care au proiectat, și-au calculat cheltuielile de la deschiderea unei cariere, de la deschiderea zăcământului, toate aceste costuri se recuperează din tona de cărbune. Dacă tu, guvernant, vii și închizi cariera la jumătatea duratei de funcționare, ce se întâmplă cu investițiile realizate până în prezent? Sunt aruncate pur și simplu! Ce se întâmplă cu redarea în circuitul agricol a terenurilor pentru că inclusiv aceste prețuri trebuie suportate tot din prețul tonei de cărbune! Ce se întâmplă cu zăcămintele rămase în fața fronturilor de lucru unde au fost achiziționate suprafețe consistente? La Cariera Peșteana Sud, avem în fața frontului de lucru în jur de 100 de hectare de teren cumpărat. Cariera a fost închisă. Zic domnii că este în conservare. Se retrag utilajele și rămân câțiva ani acolo, poate 10-15 ani până când sunt descompletate bucată cu bucată și ce rămâne este dinamitat și trimis la fier vechi”, a transmis Petre Grigorie.

Acesta susține că soluțiile sunt simple. Este nevoie doar ca șefii CEO să-și dorească această redeschidere. „E atât de simplu încât nu vă vine să credeți. În Urdari, două excavatoare din Peșteana Nord duse în Valea Mânăstirii, atacat frontul și haldă direct în groapa cu apă. Oricine știe soluția! E simplu ca bună ziua. Voință trebuie să fie! Voință din partea conducerii CEO. Cariera Urdari a fost închisă în 2003-2004 și Cariera Peșteana Sud, cred că acum 3 ani. Sunt zăcăminte. Cariera Peșteana are cel mai mic raport de descopertă, iar Cariera Urdari are cel mai gros strat de cărbune și cu cea mai mare putere calorică din toate carierele din județ”, a mai spus primarul din Ploșoru.

Vizualizări: 2,469

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: