Un medic gorjean explică de ce a ales să profeseze în străinătate

Alexandru Mischie are 39 de ani şi este unul din miile de medici români care au ales să profeseze în străinătate. Mischie este coordonatorul activităţii de cardiologie intervenţională şi al unităţii de terapie intensivă coronariană de la Spitalul Montlucon, din Franţa, şi ocupă, totodată, funcţia de preşedinte al grupului de lucru în cardiologie al International Society for Telemedicine and eHealth, societate cu peste 90 de filiale naţionale în toată lumea.

Doctorul Alexandru Mischie este fiul unui cunoscut medic din Gorj, Sanda Mischie, şi al lui Nicolae Mischie, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. Acesta a dat un interviu pentru „Weekend Adevărul“ în care a vorbit despre diferenţele dintre sistemul medical românesc şi cel francez.

Mischie spune că, deşi în România sistemul de sănătate este subfinanţat, programul de lucru este mai mare. „Aş da ca exemplu faptul că în Franţa, după o zi de gardă de 24 de ore, îi este interzis medicului să rămână la spital, se consideră că pune în pericol viaţa pacientului, dar şi pe a sa. În România, după o gardă de 24 de ore, medicul trebuie să rămână şi să muncească încă 8 ore, ca şi cum ar fi fresh”, a explicat Mischie.

Acesta a spus şi cam care este diferenţa de venituri: „Un medic rezident câştigă în România 500 de euro pe lună, un medic specialist – 900 de euro, faţă de 1.700 de euro şi, respectiv, 4.500 de euro în Franţa. Sunt salarii de mizerie, dacă ţinem cont că aceşti oameni salvează vieţi şi ţinând cont, de asemenea, de cei 10-15 ani de studiu suplimentar, după terminarea liceului: facultate – 6 ani, rezidenţiat – între 3 şi 6 ani, supraspecializări – 1-3 ani. De fapt, în medicină nu ne oprim din învăţat niciodată, fiindcă trebuie tot timpul să fim la curent cu noutăţile”.

Medicul este dezamăgit şi de faptul că, din toate punctele de vedere, în România lucrurile nu merg înainte, ci înapoi. Alexandru Mischie spune că 5% din medicii care profesează în Franţa sunt români. Doar în spitalul în care lucrează el sunt 15 medici români, iar mulţi dintre ei s-ar întoarce dacă România ar merge într-o direcţie bună şi ar câştiga măcar jumătate din cât câştigă acum.

Vizualizări: 5,151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: