Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Un director din CEO, raportor selectat de Banca Mondială

Un director din Complexul Energetic Oltenia, Sorin Alecu, a fost raportorul selectat de Banca Mondială şi MWH Global Bruxelles pentru Proiectul RISE în România. RISE este un proiect care evaluează politica țărilor și sprijinul de reglementare în baza a trei indicatori: accesul durabil la energie modernă, eficiența energetică și energia din surse regenerabile.

Sorin Alecu a fost la înființarea companiei membru în Directoratul CE Oltenia. Raportul la care a contribuit acesta a plasat România pe locuri bune la cei trei indicatori. Se poate spune că proiectul RISE reprezintă atât un clasament mondial al modului în care statele analizate, inclusiv România, au implementat politici şi reglementări privind dezvoltarea energetică durabilă, pe de o parte, cât şi un clasament pe care potenţialii investitorii mondiali îl iau în calcul la evaluarea viitoarelor plasamente investiţionale, scrie focus-energetic.ro. Din cele 111 ţări evaluate, după analizarea de către Banca Mondială a celor trei aspecte (accesul la reţele, cadrul instituţional de implementare a programelor de eficienţă energetică şi sursele regenerabile de energie), România se află pe locul 7, după Danemarca, Statele Unite, Canada, Olanda, Germania, Marea Britanie, dar înaintea unor ţări ca Franţa, Italia, Belgia, Suedia, Japonia etc.

În ceea ce priveşte strict eficienţa energetică, România se află pe locul 3, după Statele Unite şi Danemarca, devansând ţări importante! Scorul general obţinut de România este de 87 de puncte. Dintre acestea, pentru accesul la energie a obţinut 100 de puncte, pentru energii regenerabile – 74, iar pentru eficienţă energetică – 86. În ceea ce priveşte energiile regenerabile, România a obţinut maximum de puncte – 100, pentru cadrul legal. Foarte bine stă şi la capitolul „conexiune la reţea şi de stabilire a prețurilor” – 91 de puncte.

RISE clasifică țările într-o zonă verde de performanțe bune, o zonă galbenă a celor cu acţiuni mediocre și o zonă roșie cu acţiuni şi politici mai slabe. Cele mai multe regiuni geografice au cel puțin o țară în zona verde, mai arată raportul.

Vizualizări: 1,891

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: