UE forțează renunțarea la cărbune

Uniunea Europeană va face presiuni pentru un angajament global la COP28 în vederea eliminării treptate a combustibililor fosili "cu mult înainte de 2050", a anunțat respobsabilul UE pentru climă, Frans Timmermans, potrivit Climate Home News, citată de Euractiv.

Angajamentul ar însemna oprirea producției de energie pe bază de cărbune și eliminarea emisiilor din sectorul petrolului și al gazelor, dar cu un rol minim al captării carbonului, a adăugat el. UE și-a dezvăluit obiectivele comune înainte de summitul privind clima din Duba, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor mediului și energiei din blocul comunitar, care a avut loc în Spania.

În cadrul reuniunii, la care a participat și șeful COP28, Sultan Al Jaber, Timmermans a declarat că UE dorește ca guvernele să semneze un angajament cu trei elemente principale: triplarea surselor de energie regenerabilă până în 2030, dublarea ratelor anuale de creștere a eficienței energetice și o eliminare accelerată a combustibililor fosili, cu un rol „rezidual” pentru tehnologiile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

„Trebuie să eliminăm, neabătut, combustibilii fosili cu mult înainte de 2050”, a declarat responsabilul UE pentru climă.

Vizualizări: 2,504

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: