UCB, o universitate de două stele
Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) a crescut în ochii Coaliţiei pentru Universităţi Curate (CUC), care i-a oferit două stele la evaluarea realizată în acest an. Instituţia de învăţământ din municipiu a crescut astfel de la 0 stele în Topul Integrităţii Universităţilor la două stele, situându-se pe poziţia 35 din cele 42 de universităţi evaluate la nivel naţional. La fel ca şi anul trecut, nicio universitate din ţară nu a fost considerată de cinci stele.
Conform Topului Integrităţii Universităţilor, realizat pentru al doilea an de CUC, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu se află printre cele zece instituţii de învăţământ superior de două stele, declasând instituţii precum Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Bacău, Universitatea din Craiova, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa sau Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, ultima fiind şi singura care nu a primit nicio stea. În noul top CUC a considerat că patru universităţi, precum Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţeganu” din Cluj Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Academia de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti merită patru stele.
Evaluate pentru transparenţă şi corectitudine
Universităţile au fost evaluate pentru transparenţă şi corectitudine administrativă, corectitudine academică, calitatea guvernanţei şi pentru managementul financiar. Potrivit condiţiilor susţinute de CUC, o universitate de două stele este una în care au fost sesizate scandaluri în trecut sau periodic, unde încă există persoane care lucrează în universitate legate prin relaţii de rudenie, în care unele controale au găsit repetate nereguli, unde administraţia face eforturi de transparenţă, dar mai are de lucru sau în care studenţii au un cuvânt redus de spus. Din concluziile evaluării din acest an se desprinde faptul că universităţile din România au evoluat mai ales la capitolul transparenţă şi prezenţă online. Evoluţia se observă atât la universităţile de vârf, cât şi la cele care anul trecut au fost în coada clasamentului. Pe plan substanţial însă evoluţiile sunt mici, existând multe universităţi care nu au afişat încă pe site declaraţiile de avere, iar atunci când sunt afişate iese la iveală faptul că profesorii cu poziţii administrative cumulează mai mult e norme. De asemenea, o concluzie general valabilă este aceea că plagiatul rămâne încă o practică răspândită atât la studenţi, cât şi la cadre didactice, iar evaluările studenţilor, un instrument a cărui importanţă a crescut în universităţile occidentale, rămân formale şi nesemnificative.
Scandal anul trecut
Anul trecut acest top, care a clasat UCB printre ultimele instituţii din ţară, deoarece nu i s-a acordat nicio stea a declanşat un întreg scandal în cadrul instituţiei. Raportul întocmit de CUC, care plasa universitatea din Târgu Jiu pe locul 37 între cele 42 de universităţi din ţară a fost contestat de conducerea universităţii deoarece s-a considerat că i-a creat un prejudiciu de imagine. De asemenea, la momentul respectiv conducerea UCB a considerat că în spatele topului se află ministrul Ecaterina Andronescu, care se afla la cârma Ministerului Educaţiei.
MEMBRI
Membrii Coaliţiei pentru Universităţi Curate sunt Ad Astra, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Centrul de Jurnalism Independent, Forumul Academic Român sau Societatea Academică Română.