UATAA Motru: Termen pentru reducerea poluanţilor
Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru funcționează de aproape un an fără autorizație de mediu. Prima încercare de obținere a documentului a eșuat pentru că uzina nu și-a conformat depozitul de cenușă. Partea proastă este că uzina va trebui ca până la începutul anului viitor să reducă emisiile de poluanți. În caz contrar, România riscă sancțiuni.
UATAA Motru nu a îndeplinit condițiile legate de evacuarea și depozitarea zgurii rezultate din arderea cărbunelui. Acesta este și motivul pentru care de aproape un an funcționează fără autorizație de mediu. "Directiva privind evacuarea și eliminarea deșeurilor nu mai acceptă decât eliminarea hidroamestec, de aceea s-a făcut și la Rovinari, și Turceni, fluidul dens, adică raportul 1 la 1. Este interzis a se evacua și depune zgură și cenușă în hidroamestec. La Motru nu s-a reușit până acum să realizeze conformarea depozitului", a declarat Nicolae Giorgi, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj.
UATAA Motru a fost amendată în 2016 de Garda de Mediu Gorj pentru funcționarea fără autorizație, dar a contestat în instanță sancțiunea.
Uzina trebuie să-și reducă emisiile de poluanți în aer până la începutul anului viitor, conform unor noi directive europene. "Problema se va pune de la 1 ianuarie 2018 când intră în vigoare directiva privind instalaţiile medii de ardere, care prevede ca emisiile să se reducă de la un nivel de 1000mg/Nm3, de exemplu la SO2 trebuie să devină la 400mg/Nm3. Trebuie umblat și la sistemul de epurare a gazelor, la filtre, dar și la partea de pulberi, pentru că acestea vor trebui să ajungă, conform directivei, la 30mg față de 100 sau 150 cât sunt la ora actuală", a explicat directorul APM Gorj.
Conducerea UATAA Motru spune că va reîncerca să obțină autorizația de mediu. "Solicităm din nou o autorizație de mediu urmare a unor lucrări de închidere parțială a depozitului de zgură și cenușă, obținute în baza unui proiect. Vom fi introduși în procedură datorită demersurilor pe care le-am făcut către Agenția de Mediu și raportate spre știință către UE. Am reușit să întocmim un grafic de închidere a depozitului de zgură și cenușă valabil până în 2020, pe care le-am demarat din 2015, pe etape. Acum suntem la etapa a II-a", a explicat Eugen Corcoață, administratorul special al UATAA Motru.