Trei localități din Gorj afectate de alunecări de teren

Pompierii au mers zilele trecute să verifice cât de gravă este situația de la Roșia de Amaradia, unde s-a reactivat o alunecare de teren foarte aproape de centrul localității. O familie este izolată și alte patru case sunt în pericol în cazul în care pământul va continua s-o ia la vale. Primarul localității spune că este nevoie de noi studii și proiecte să afle de câți bani are nevoie să consolideze terenurile afectate.

Un drum comunal a fost distrus pe o porțiune de mai bine de 50 de metri încă de anul trecut. O casă a rămas izolată după ce drumul s-a surpat. Din cauza ploilor și a stratului de zăpadă care s-a topit în ultimele zile, alunecarea de teren s-a agravat. Potrivit primarului Liviu Cotojman, alunecarea a afectat deja circa 4 hectare de teren și a rupt mai mulți copaci.

“Este complicat să rezolvăm această problemă. Versantul este ca un vulcan acolo. Alunecă spre două locuinţe. Până la ele, s-a stabilit un alt culoar. Anul trecut, unul dintre proprietari s-a trezit cu o falie din munte în curte, cu lemne cu tot. Alunecarea şi-a schimbat acum direcţia, dar pune în pericol alte locuinţe din amonte. Pământul va pica şi casele pot pica în prăpastie. Avem o locuinţă izolată definitiv. Sperăm să n-avem incendii acolo. Au analizat această situaţie şi cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Nu cred că se pune acum problema de evacuare. Alunecarea n-a ajuns, dar e foarte aproape de casele respective”, a spus primarul Liviu Cotojman.

Chiar dacă nu sunt familii în pericol să fie evacuate, autoritățile au stabilit deja un spațiu care va fi pus la dispoziția localnicilor dacă vor fi afectați, în cel mai negru scenariu, de alunecarea de teren. „În caz de se întâmplă o nenorocire, avem şi un spaţiu unde să ducem oamenii. Este vorba despre fosta şcoală de la monument. Chiar am hotărât ca acest spaţiu să rămână la dispoziţia oamenilor. Eu sper să se implice mai mult Prefectura şi să obţinem sumele necesare care să ne permită să consolidăm zona. Anul trecut s-au făcut studii geologice, proiecte şi a rezultat o sumă, dar acum sigur va fi refăcută şi suma va fi mult mai mare. Cred că avem nevoie de 800 de mii de lei să înlăturăm efectele acestei alunecări. Aşa e la noi, la români, dacă nu acţionăm la timp”, a mai spus primarul Cotojman.

Localitatea Roșia de Amaradia nu este singura afectată de acest fenomen. Odată cu vremea caldă și a căderilor însemnate de precipitații, alunecările de teren s-au reactivat și în alte două localități. Autoritățile urmează să meargă în teren și să evalueze pagubele, apoi să stabilească de unde vor atrage banii pentru reparații.

„În ultimele zile, au fost primite mai multe adrese de la primării unde au avut loc alunecări de teren. Vorbesc de primăriile Brăneşti, Licurici şi Roşia de Amaradia. Noi am fost în teren. O comisie mixtă a mers acolo, a văzut despre ce este vorba, au întocmit note de fundamentare, iar autorităţile locale şi judeţene urmează să demareze lucrările pentru consolidarea zonelor”, a explicat Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

Galerie foto



Vizualizări: 1,077

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: