Trei firme vor să exploateze cărbunele din Seciurile

Sunt șanse tot mai mici ca localitatea Roșia de Amaradia să mai înflorească de pe urmele mineritului. Deși este zăcământ suficient pentru a fi exploatat zeci de ani, Complexul Energetic Oltenia întârzie să mai reia activitatea în zona Seciurile. Mai mult, compania începe să dezafecteze și calea ferată pe care era transportat cărbunele în trecut.

Primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, a explicat că deja o firmă a mers în localitate să înceapă lucrările. Urmează să dezasambleze calea ferată. Cotojman a încercat să împiedice demararea procedurilor și a mai insistat pe lângă șefii din CEO să redeschidă activitatea de exploatare în zonă, mai ales că mai are licență și cărbune. „Îmi doresc o deschidere a zonei respective și o exploatare a zăcământului de Complexul Energetic Oltenia. Se pare că ei tot amână acest moment. Am avut ceva divergențe cu o firmă care s-a prezentat prin zonă în ideea de a ridica infrastructura din piatră pe o lungime de 250 de metri pe un traseu al liniei de cale ferată și sper eu să-i împiedic cât pot în ideea că, dacă nu se dezasamblează în totalitate, e o piesă care va influența în evoluția ulterioară a acestui permitru. Domnul Dobrițanu mi-a cam dat de înțeles că nu intenționează să folosească acest tronson de cale ferată și, în consecință, ar da undă verde firmei respective să dezasambleze acel tronson. Nu știu de ce CEO vrea să scape de activele din zona Seciuri. O deschidere cu utilaje auto ar însemna să deschidă doar un perimetru mic”, a transmis Liviu Cotojman.

Chiar dacă nu mai este de interes pentru CEO, zona Seciurile ar putea fi exploatată de companii private. Trei firme au discutat deja cu autoritățile să deschidă acolo microcariere de cărbune. „În această perioadă, sunt în discuții vizavi de redeschiderea unui front de lucru pe raza localității Roșia de Amaradia și se pare că doar firmele private sunt interesate într-o măsură mult mai mare față de CEO. Am stat de vorbă cu trei firme care vor să deschidă o astfel de acțiune. Rămâne de văzut dacă vor îndeplini și condițiile legale. Totul ține de birocrația din România. Zona noastră e ca după bombardament. Orice firmă care ar veni nu ar pleca așa, să lase localitatea ca după bombardament. Dimpotrivă. Mi-aș pune amprenta asupra activității lor în sensul că i-aș obliga să refacă e ecosistemul și să respecte normele de exploatare”, a mai spus primarul din Roșia de Amaradia, la Radio Infinit.

Vizualizări: 2,652

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: