Transgaz începe lucrările la gazoduct. Caută forţă de muncă în Gorj!
Încep lucrările la gazoductul care va traversa judeţul Gorj. Deja, Transgaz a obţinut autorizaţiile necesare şi ar putea demara investiţia de la mijlocul lunii viitoare. Proprietarii terenurilor şi imobilelor aflate pe traseul conductei de gaze au fost înştiinţaţi cu privire la despăgubirile pe care le vor primi.
Reprezentanţii companiei de gaze au stat deja de vorbă cu mai mulţi primari ai localităţilor afectate de această investiţie. Prima oprire a fost la Schela. „Am avut câteva delegaţii. Ne-am deplasat în Pasul Vulcan, să stabilim nişte locuri de depozitare a calcarului excavat şi a granitului. Acum trimit proprietarilor de terenuri scrisorile prin care le comunică sumele cu care vor fi despăgubiţi”, a anunţat primarul Aristide Șerbănescu.
Lucrările, gata în doi ani
Investiţia ar putea demara de luna viitoare, însă primarul nu este sigur că firma constructoare se va încadra în termenul de doi ani. „În jurul datei de 1 iunie vor să predea amplasamentul. Autorizaţia de construcţie au obţinut-o, iar, de la jumătatea lunii iunie, vor începe lucrările. Vor începe din Pasul Vulcan, în aval, spre Târgu Jiu. Sunt sceptic că lucrarea va fi executată până la finele anului 2019. Sunt rupţi de realitate. Sunt trei tronsoane pe teritoriul României. Acesta care trece prin Schela merge până la Pui, în Hunedoara. Ca să traversezi Pasul Vulcan, Retezatul, nu fac ei asta în doi ani pentru nimic în lume”, este de părere primarul din Schela.
Bucurie pentru comunitate este şi faptul că unii şomeri şi-ar putea găsi un loc de muncă pe durata lucrărilor la gazoduct. „O să afişăm nişte tabele cu forţa de muncă necesară. Șoferii cu care vor veni ei nu vor urca nici pe picioare, aşa că va fi nevoie de conducători auto. Au nevoie de forţă necalificată, de câţiva sudori. Voi şti de ce forţă de muncă e nevoie după ce voi avea o discuţie cu constructorul”, a mai spus Șerbănescu.
Oamenii vor şi gaze
Aproape toţi primarii localităţilor traversate de magistrala de gaze îşi mai doresc un lucru, pe lângă investiţie. Vor să introducă gazele în comunele pe care le administrează. „Noi am purtat o serie de discuţii astfel încât oamenii din localitatea Bălăneşti să aibă gaze. Vom vedea de ce este nevoie să avem şi noi aici o staţie şi să introducem reţea de alimentare cu gaze. Ar fi şi păcat să treacă pe aici conducta şi noi să nu ne încălzim cu gaze, mai ales că lemnele s-au scumpit. Dacă s-ar face o staţie la noi, s-ar putea lega la gaze şi comunele învecinate”, a declarat primarul din Bălăneşti, Ovidiu Pungan.
Aceeaşi situaţie este şi la Târgu Cărbuneşti, după cum a explicat primarul Dănuţ Birău. „Și noi ne dorim să introducem gazele. Am stat de vorbă cu oamenii şi unii chiar au strâns semnături că vor gaze şi le-au adus la primărie. Conducta de gaze le va traversa terenurile şi oamenii şi-au exprimat această dorinţă, de a avea şi ei gaze, bineînţeles, contra cost”, a mai spus edilul.