Transalpina, închisă oficial până la primăvară
Iarna a început să îşi intre în drepturi la munte şi asta a dus luni la luarea deciziei de închidere a Transalpinei. Cea mai înaltă şosea din ţară nu va mai fi redeschisă traficului rutier până la primăvară, chiar dacă părerea cabanierilor de la Rânca este aceea că drumul mai putea fi circulabil cu ceva eforturi din partea celor care trebuie să îl întreţină.
Pe cea mai înaltă şosea din ţară a nins încă de duminică dimineaţa, iar drumarii au intervenit permanent pentru a menţine traficul deschis. Cu riscul unor derapaje, date fiind pantele şi curbele periculoase de pe Transalpina, utilajele de deszăpezire au intervenit pe tot traseul unde a fost nevoie de ele. Luni dimineaţa, zona a fost acoperită însă de o ceaţă care reducea vizibilitatea spre zero, atunci punându-se în discuţie dacă mai este permisă sau nu circulaţia şoferilor pe acest drum. În plus, numărul celor care tranzitează acum zona este extrem de scăzut, iar toate eforturile făcute de drumari par să nu justifice cheltuirea banilor pentru a menţine şoseaua deschisă circulaţiei. Ca urmare, în jurul prânzului, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a luat decizia de a închide traficul rutier pe termen nelimitat. De luni seara, şoferii se vor întâlni cu barierele de beton puse la ieşirea din Rânca spre Obârşia Lotrului, reprezentanţii CNAIR avertizând asupra pericolelor ce pot apărea din partea celor care dau la o parte pe cont propriu sau ocolesc barierele respective.
„În ultimele zile, pe tronsonul de drum cuprins între Rânca şi Obârşia Lotrului s-au înregistrat fenomene extreme, căderi de zăpadă, îngheţ şi ceaţă foarte densă, cu vizibilitate scăzută, până la 5 metri. CNAIR a luat decizia, în calitate de administrator al drumului public, de a restricţiona circulaţia pe acest sector de drum, până când condiţiile meteo vor permite reluarea circulaţiei. Facem un apel la conducătorii auto să nu forţeze zonele de interzicere a accesului pe drum, să nu dea la o parte barierele, să nu mai distrugă semnalizările întrucât îşi pun în pericol, în primul rând, viaţa dumnealor, dar şi viaţa altor turişti care vor să traverseze acest sector de drum şi nu au urmărit anunţurile noastre de pe reţelele de socializare sau nu văd semnalizarea rutieră”, a precizat Cristi Tudor, din partea Secţiei Drumurilor Naţionale Târgu Jiu.
Fără zăpadă pe asfalt
Luni la prânz carosabilul era curat pe Transalpina şi oricine trecea pe aici putea să creadă că venirea iernii pe cea mai înaltă şosea este o glumă. Pe margine încă se mai vedea zăpadă pe care razele soarelui nu apucaseră să o topească, apa provenită din aceasta urmând să îngheţe în timpul nopţii.
Şeful cabanierilor din Rânca, Constantin Pănescu, e de părere că drumul mai putea fi menţinut deschis şi în perioada următoare. Acesta nu uită că anul trecut decizia de închidere a fost luată de la începutul lunii octombrie, acum vremea făcând posibilă menţinerea circulaţiei pe o perioadă mai mare de timp. „Drumul este practicabil. Dacă e ceaţă înseamnă că nu se mai circulă pe drumurile patriei sau prin Europa? Ce, la Londra e soare mereu? O jumătate din an e doar ceaţă şi tot se circulă. Ar trebui un mic efort din partea drumarilor şi aşa cum au făcut şi alaltăieri sau acum o lună, când au mers pe munte şi au dat cu sare şi nisip, s-a restabilit circulaţia. Şi-au făcut bine treaba şi puteau să şi-o facă şi acum. Meteorologii anunţă ceva lapoviţă şi ninsoare pentru scurt timp, iar ei, pentru 1-2 centimetri, cred că se descurcau cu o lamă şi 2 tone de sare cu nisip. Lumea trebuie să ştie că până la Rânca se ajunge în continuare. Nu e prima dată când se întâmplă aşa ceva. Noi suntem prinşi la mijloc în acest ţinut magnific pe care toate autorităţile îl uită, dar, în ciuda tuturor, Dumnezeu ne mai ajută şi pe noi, ba cu turişti, ba cu zăpadă, ba cu frumuseţea locului. Acum noi oricum aşteptăm zăpada pentru că avem deja turişti care îşi fac rezervările pentru sărbătorile de iarnă. Avem 50% din capacităţi rezervate pentru că turiştii ştiu că găsesc aici zăpadă şi de 2 metri. Asta ne ajută să rezistăm aici singuri împotriva tuturor”, afirmă reprezentantul cabanierilor din Rânca.