Tradiții și obiceiuri în Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzo Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, protectorii Jandarmeriei. Această sărbătoare aduce cu sine o serie de obiceiuri și tradiții.

Pomenirea morților: Conform tradiției, Sfinții Mihail și Gavriil reprezintă momentul în care se face marea pomenire a tuturor celor decedați din familie. În această zi, se aprind lumânări atât pentru cei în viață, cât și pentru cei care au trecut în veșnicie.


Zi de odihnă: Se consideră că Sfinții Mihail și Gavriil sunt îngeri puternici și, din acest motiv, în această zi nu se lucrează. 


Obiceiuri legate de animale: În unele zone, Arhanghelii sunt considerați și patronii animalelor, în special ai oilor. În această zi, stăpânii oilor obișnuiau să facă o turtă mare din făină de porumb numită "turta arieților" (arieții fiind berbecii despărțiți de oi). Această turtă era aruncată în târla oilor dimineața. Dacă turta cădea cu fața în sus, toate oile vor avea miei în primăvară.


Sărbătoarea se întinde pe trei zile: Sfinții Mihail și Gavriil se sărbătoresc timp de trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi este numită "capul Arhanghelului," a doua zi este "mijlocul Arhanghelului," iar a treia zi este "coada Arhanghelului."


Tradiția "Vara Arhanghelilor": Ziua de 8 noiembrie este numită "Vara Arhanghelilor," și între această sărbătoare și Crăciun se spune că trebuie să fie între două și patru zile senine și călduroase, cunoscute drept "Vara iernii."

 
 

Vizualizări: 619

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: