Tot mai mulţi şomeri în Gorj. Motivul este incredibil!
Numărul șomerilor este într-o continuă creștere la nivelul județului Gorj. Tot mai mulți gorjeni și-au depus dosarul la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj pentru a se înregistra ca șomeri neindemnizați. Motivul? Dacă își găsesc de lucru pentru mai mult de 3 luni primesc de la stat 500 lei la angajare.
Numărul șomerilor neindemnizați înregistrați la AJOFM Gorj a crescut cu aproape 600 din decembrie 2016 până la ultima raportare, la 28 februarie. Trendul este unul crescător și se vede din statistici. Astfel, rata șomajului a crescut enorm de mult în ultimele luni. În momentul de față sunt 11.085 de șomeri înregistrați în Gorj, din care 4003 sunt șomeri indemnizați și 7082 șomeri neindemnizați. Rata șomajului este 8,05%. În luna decembrie figurau 10.095 de șomeri din care 6492 neindemnizați, la o rată a șomajului de 7,34%. În ianuarie erau înregistrați 10.547 de șomeri și rata șomajului de 7.66%.
În goană după „prima de activare”
Până acum, gorjenii fără un loc de muncă nu prea mergeau la AJOFM Gorj să se înregistreze decât dacă puteau obține indemnizația de șomaj. Drept urmare, rata șomajului nu a reflectat niciodată situația adevărată în ceea ce privește numărul gorjenilor fără loc de muncă. Numai că statul acordă din luna decembrie 2016 o primă „de activare”. „Primele de activare se acordă pentru șomerii care sunt în baza noastră de date și nu beneficiază de indemnizație de șomaj. În situația în care se angajează cu normă întreagă, pe o perioadă mai mare de 3 luni, beneficiază de această primă de activare de 500 de lei, neimpozabilă. Primește o singură dată. Este unul din motivele pentru care numărul de șomeri este în creștere. De obicei în această perioadă era în scădere”, a explicat directorul AJOFM Gorj, Romeo Chiriac.
Zeci de solicitări
Până acum, aproximativ 50 de gorjeni au solicitat prima de activare la AJOFM Gorj. Adică s-au angajat pentru mai mult de 3 luni și vor să obțină cei 500 de lei. Prima se acordă doar șomerilor neindemnizați care își găsesc un loc de muncă. Cei indemnizați, adică plătiți de stat pentru că au rămas fără job, dacă se angajează, primesc 30% din indemnizația de șomaj pe care ar fi luat-o dacă ar fi rămas în șomaj, până la expirarea perioadei pentru care trebuiau să primească indemnizația.