Tinmar, pe lista firmelor cu profituri uriașe de pe urma crizei energetice

Mulți dintre furnizorii de electricitate și gaze naturale, care dețin cote importante de piață, au câștigat enorm de pe urma crizei energetice. Tinmar Energy, cea care a semnat un parteneriat cu cei de la Complexul Energetic Oltenia pentru a construi cele patru parcuri fotovoltaice este în top. 

HotNews.ro a analizat situațiile finaciare ale mai multor furnizori și a constatat că unii dintre aceștia au avut creșteri fabuloase ale cifrelor de afaceri și profituri absolut spectaculoase în 2022.

Printre cele mai mari profituri le-au înregistrat firmele controlate de omul de afaceri Augustin Oancea. Una dintre aceste firme este Tinmar Energy SA, cu sub 100 de angajați, furnizor de energie care a avut în 2022 o cifră de afaceri de 9,2 miliarde de lei, în creștere cu 157% față de 2021, și un profit de 523,7 milioane lei, cu o creștere de 266%. 

Însă, nu este singura firmă cu care omul de afaceri Augustin Oancea a câștigat sute de milioane de lei pe piața energiei. Potrivit datelor disponibile pe Termene.ro, cu doar un singur angajat, furnizorul de energie Solprim SRL a avut în 2022 o cifră de afaceri de 770,8 milioane de lei, în creștere cu 18.346%, și un profit de 103,4 milioane lei, în creștere cu 3.298%. Acționarii firmei sunt Tinmar Energy SA cu 70% și Aderlyne Limited din Cipru cu 30%. Administratorul firmei este Augustin Oancea. 

Trebuie amintit că furnizorii de energie electrică și gaze naturale primesc de la stat compensații, pe motiv că sunt obligați să vândă la preț plafonat. Potrivit datelor Ministerului Energiei, pentru schemele de plafonare/compensare, statul a băgat în buzunarele furnizorilor aproximativ 12,4 miliarde lei.

După cum se prezintă situațiile financiare ale multor furnizori, criza energetică și această schemă de plafonare - compensare sunt extrem de profitabile pentru companiile din domeniul energetic. Datele de la Eurostat arată că prețurile contractuale la electricitate și gaze sunt printre cele mai mari din Europa.

Diferența până la cele compensate sunt acoperite de stat, adică de orice contribuabil din România.

În urma aplicării acestor scheme, consumatorii trăiesc cu iluzia unor prețuri reduse la energia electrică și gaze naturale, realitatea fiind mult mai dură. Plătim miliarde de lei către furnizori, deși nu este clar cât de justificate sunt sumele în condițiile în care prețurile la electricitate și gaze au scăzut în toată Europa, și mai suportăm și efectele unei inflații crescute, mai notează Hotnews.

Vizualizări: 893

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: