TikTok, pe cale de a fi interzis, după o decizie judecătorească!

O curte de apel din Statele Unite a respins vineri tentativa TikTok de a bloca legea care ar putea duce la interzicerea platformei pe teritoriul american. Judecătorii au decis că nu există nicio încălcare a drepturilor constituționale, așa cum susținea platforma de social media.

Dacă ByteDance, compania-mamă din China, are termen să vândă TikTok până la 19 ianuarie 2025, altfel aplicația va fi interzisă în SUA, a informat CNN.

După această dată, magazinele de aplicații și furnizorii de internet americani riscă amenzi substanțiale dacă vor continua să găzduiască platforma. 

Decizia vine după ce Joe Biden a semnat în aprilie o lege care obligă ByteDance să vândă TikTok unui proprietar non-chinez. Autoritățile americane sunt îngrijorate că algoritmul platformei, controlat de compania chineză, ar putea fi folosit pentru a influența cei peste 170 de milioane de utilizatori americani.

TikTok a dat în judecată statul american, argumentând că legea încalcă libertatea de exprimare a utilizatorilor săi. Deși judecătorii au recunoscut că platforma este folosită pentru „tot felul de exprimări libere", ei au subliniat că amploarea platformei este exact motivul pentru care Congresul și mai mulți președinți consideră esențială scoaterea ei de sub controlul Chinei.

Proiectul de lege prin care TikTok va fi interzis din toate magazinele de aplicații din SUA, cu excepția cazului în care gigantul tehnologic chinez ByteDance își vinde participația în platformă, a fost adoptat deja de Camera Reprezentanților cu 352 de voturi „pentru” și 65 „împotrivă”. Proiectul se află în Senat, majoritar democrat, unde nu este clar care va fi rezultatul votului.

Populara aplicație pentru videoclipuri scurte s-a confruntat cu o atenție deosebită asupra modului în care algoritmul său funcționează pentru a selecta conținutul pentru utilizatori, atât pe probleme sensibile, cum ar fi depresia adolescenților, cât și pe dezbateri globale controversate, cum ar fi războiul.

Oficialii americani spun că aplicația îi oferă Beijingului o modalitate atât de a colecta date despre americani, cât și de a influența opinia publică.

Vizualizări: 1,310

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: