Telefonul mobil vs. cărțile. Specialiștii atrag atenția
Era tehnologiei ne face să stăm tot mai mult cu telefonul în mână, devenind dependenţi de acest dispozitiv, însă uităm să mai trecem pe la biblioteci. Medicii trag şi ei un semnal de alarmă în acest sens şi spun că putem dezvolta afecţiuni grave din cauza dependenţei telefonului mobil.
Petrecerea timpului în faţa telefonului îşi pune amprenta destul de serios asupra psihicului. Pe stradă, la birou sau acasă, oamenii stau mai mereu cu telefonul în mână, lucru nociv, atrag atenţia specialiştii. În timp ce cărţile aşteaptă pe rafturile bibliotecilor, puţini sunt cei care preferă să simtă mirosul de carte.
”Trebuie să ne facem timp şi pentru o carte bună în timpul nostru de zi cu zi, o viaţă agitată pe care o ducem. Cartea te ajută mult mai mult şi într-un mod diferit faţă de telefon. Pe telefon găsim o grămadă de informaţii, dar nu ne deschide mintea şi noi orizonturi precum o carte(...)În general nu stau cu ochii-n telefon, fiind şi în an terminal de liceu. Nu este o plăcere maximă a mea. Tind să citesc cărti pe telefon. Mi se pare ceva practic”, au spus doi tineri.
Alţii recunosc că sunt dependenţi de tehnologie, fiind mult mai practic să caute informaţii. ”Două, trei sau chiar patru ore pe zi pentru activităţile obişnuite pe care le desfăşoară orice elev de liceu. Cum ar fi: discutat cu prietenii, urmărit filmulețe pe youtube şi altele. Uitati-vă pe orice stradă din oraş, o să vedeti că jumătate dintre oameni stau cu nasul în telefoane(...)Dependenţa poate să fie orice. În mare parte de tehnologie este foarte probabil, oferă mai multe oportunităţi şi devenim dependenti deoarece nu avem discernământ. Dacă ar fi să punem într-o balanţă, ce atârnă mai greu? Telefonul sau cartea? Cu siguranţă telefonul”, au mai spus alți tineri din Târgu Jiu.
Bibliotecile au mai multe proiecte pentru a-i atrage pe tineri spre rafturile pline cu cărţi. ”Biblioteca judeţeană, pe parcursul anului trecut, a desfăşurat foarte multe proiecte care au atras la lectură. Ne adresăm copiilor pentru că ei sunt foarte receptivi şi sunt în perioada de formare”, a spus Olimpia Bratu, director Biblioteca Județean Gorj.
Şi specialiştii atrag atenţia asupra dependenţei de telefonul mobil. ”Este o amprentă gravă pentru că, cu cât ne-am uitat în online, cu atât mai mult dependenţa este la casa ei. Aici, familia are un rol decisiv în rândul copiilor şi adolescenţilor. Aceste dependențe, dacă nu sunt tratate, ele se vor răsfrânge asupra noastră, a societăţii”, spune Iuliana Dimulescu, psiholog.
Nu doar tinerii au de suferit, ci şi adulţii. ”Putem vorbi despre sănătate fizică şi mentală. Dacă ne referim la depententa de tehnologie, putem vorbi despre simptome uşoare până la cele grave. Se poate merge până la tulburări de tip psihotic”, spune Costin Rovența, medic psihiatru.