Târgu Jiu: 200 de mii de lei pentru persoanele autoizolate
Autoritățile locale din județul Gorj caută fonduri ca să completeze capitolul pentru situații de urgență. În acest fel, primăriile pot să sprijine familiile care sunt izolate la domiciliu după ce s-au întors din străinătate ori au intrat în contact cu alte persoane venite din afara țării. Numai la Târgu Jiu, într-o singură lună s-au cheltuit circa 200 de mii de lei, iar autoritățile strâng cureaua la alte capitole ca să aibă sume suficiente pentru perioada care va urma.
Până la sfârșitul acestei săptămâni, toate persoanele izolate la domiciliu primeau câte trei mese calde în fiecare zi. Ca să cheltuiască mai puțin, municipalitatea a decis să treacă la hrană rece.
A fost consultat cu un medic dietetician care le-a notat autorităților de ce alimente are nevoie o familie în fiecare zi și vor fi făcute cumpărături pentru toți cei izolați la domiciliu. „Am ajuns undeva la 700 de persoane autoizolate. Până la acest moment, s-au cheltuit două miliarde și ceva. Am făcut o rectificare bugetară. Am și modificat modalitatea prin care asigurăm produsele de strictă necesitate celor aflați în autoizolare. Fac doar un calcul simplu. În condițiile în care ajungem la 1000 de persoane autoizolate pe zi, chiar și la acei 30 de lei de persoană pe zi, asta înseamnă să aloci în fiecare zi 30 de mii de lei. În 30 de zile, trebuie să asiguri un buget de nouă miliarde de lei vechi”, a declarat primarul Marcel Romanescu.
Edilul se așteaptă să primească sprijin și de la Guvern, mai ales că deja cheltuielile cu hrana și carantina celor aflați în centrele speciale sunt deja acoperite din fondurile Guvernului.
Romanescu este de părere că așa ar trebui să se procedeze și cu cei aflați în autoizolare. „Încă două luni de acum încolo, bugetul local trebuie să asigure strictul necesar persoanelor care sunt în autoizolare în această perioadă de 14 zile. Ce am făcut noi la Târgu Jiu ar trebui să fie un model de bună practică. Nu trebuie să ridicăm aceste sume, așa cum Guvernul asigură 70 de lei pentru cei din carantină în fiecare zi, trebuie să se gândească și la persoanele aflate în izolare pentru că nu e mare diferență. Doar provin din țări diferite. Unii primesc cazare 230 de lei și masă, 300 de lei pe zi bugetul. Ceilalți primesc ce le dă autoritatea locală. Dacă s-ar merge pe principiul abordat de noi, într-un fel am pune și economia în mișcare și societățile comerciale care livreză produse ar fi puse în situația de a nu mai trimite angajații în șomaj tehnic. Guverul trebuie să vină cu măsuri pentru persoanele aflate în autoizolare. Nu vreau să mă pun în situația unei autorități publice locale care, la un moment dat, este pusă în imposibilitatea asigurării măcar a acestor produse de strictă necesitate. Nu trebuie să le asiguri caviar, ci produse de strictă necesitate”, a mai spus Romanescu, la Gorj TV.