Sute de angajaţi, păcăliţi de preşedintele Consiliului Judeţean
Cei circa 1100 de angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Gorj nu şi-au primit salariile de o săptămână şi, probabil, nu vor încasa banii nici în următoarele zile. Situaţia i-a nemulţumit atât pe salariaţi, cât şi pe şefii instituţiei, directorul Constantin Preoteasa având iniţial o înţelegere cu şeful CJ Gorj, Ion Călinoiu, conform căreia toţi subordonaţii Consiliului urmau să primească lefurile în mod unitar, ceea ce, evident, nu s-a întâmplat.
Constantin Preoteasa trebuie să le explice zilele acestea subordonaţilor săi de ce nu le poate plăti salariile, ziua de leafă fiind 10, adică săptămâna trecută. Situaţia s-a repetat şi luna trecută, problema rezolvându-se atunci ceva mai repede. Acum lucrurile stau mai prost decât în februarie, şeful de la Protecţia Copilului fiind sceptic în privinţa zilelor care urmează. Conform acestuia, alocaţiile bugetare din 2010 au generat întârzieri de salariu încă de la începutul anului, Consiliul Judeţean invocând nerealizări la buget în valoare de 300 de milioane de lei în primul trimestru.
Preoteasa afirmă că a purtat discuţii cu şefii CJ Gorj, obţinând promisiunea că angajaţii tuturor instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean vor primi banii în mod egal, chiar în tranşe, pentru a nu fi defavorizaţi unii faţă de alţii, lucru care nu s-a întâmplat. "Toate instituţiile care sunt subordonate Consiliului Judeţean şi-au luat salariile zilele acestea, iar noi nu. Ni s-a promis una şi s-a făcut altfel. Înţelegem că nu sunt bani, dar dacă tot ni s-a spus că urma să fim trataţi toţi în mod egal ne aşteptam ca lucrurile să stea exact aşa. Sunt mulţi salariaţi la Direcţie, dar ştiţi foarte bine că aici e vorba de copii cu diferite grade de handicap, de bătrâni aflaţi în situaţii dificile, iar salariile sunt de 6-7 milioane de lei şi nici ăştia nu sunt daţi la timp. Dacă suntem toţi fraţi, de ce să ia unii banii şi noi nu. La Doina Gorjului, la Muzeu, la Şcoala Populară de Artă s-au dat salariile, şi la Consiliu s-au dat, numai pentru noi nu se găsesc. Aşa a fost şi luna trecută. Nu trebuia să se facă diferenţierea aceasta pentru că apar supărările", afirmă Preoteasa.
Planuri pentru proteste
Liderul sindical Cristian Aldescu, reprezentant a mai bine de jumătate din angajaţii DASPC Gorj, susţine că sindicaliştii pe care îi reprezintă intenţionează să recurgă la forme de protest dacă nu le vor fi plătite salariile în perioada următoare. Acesta a participat cu Preoteasa la negocieri în biroul lui Ion Călinoiu şi spune că va mai merge şi luni înainte ca sindicaliştii să apeleze la forme de protest menite să atragă atenţia asupra situaţiei lor. "Situaţia este foarte gravă pentru că oamenii nu mai au bani şi, ca oricine, au facturi de plătit, rate la bănci, copii de întreţinut. Vom mai avea luni o rundă de negocieri după care, probabil, pentru câteva zile va fi o grevă japoneză ca formă de protest, iar dacă nici aşa nu se rezolvă vom vedea la momentul respectiv ce mai putem face pentru ca salariile să fie plătite", declară Aldescu.
Preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, susţine că problema salariilor neplătite poate fi rezolvată doar când instituţia pe care o va conduce va avea fondurile necesare. "Nu ştiu cât mai durează pentru că în primele trei luni de anul acesta avem venituri neîncasate de 300 de milioane de lei, ceea ce e foarte grav. Am primit cu 50% mai puţin decât aveam nevoie pentru ca lucrurile să meargă bine şi perspectivele ca situaţia să se îndrepte nu se întrevăd. Din contră, dacă nu se schimbă ceva problemele se vor agrava şi în alte domenii", declară Călinoiu.