„Susţinere deplină” pentru Liviu Dragnea
PSD are congres pe 10 martie, deşi nu este prea clar de ce. Vor fi unele schimbări la Statut, asta s-a spus oficial. Unii zic că Dragnea îşi depune mandatul şi va solicita un nou vot de încredere. Alţii zic că nu e cazul. Preventiv însă, mai multe organizaţii judeţene şi-au anunţat „susţinerea deplină” pentru Dragnea, înainte de a fi clar dacă o astfel de problemă va fi pe ordinea de zi. Cu toate astea, organizaţie după organizaţie anunţă adoptarea de rezoluţii de sprijin pentru Dragnea, pentru Dăncilă, pentru programul de guvernare, ca şi cum cineva i-ar vrea schimbaţi.
Să existe oare o opoziţie suficient de puternică la Dragnea, încât să deschidă gura la congres? Liviu Dragnea a trecut cu bine, în ochii propriului partid, de schimbarea guvernelor Grindeanu şi Tudose. De atunci şi până acum nu s-a mai întâmplat nimic care să îi zdruncine poziţia în partid, poate doar eşecul care se prefigurează în războiul pe care l-a dus cu şefa DNA.
În PSD, de la „susţinere deplină” până la decapitare nu este decât un pas. PSD este un partid foarte flexibil din punctul ăsta de vedere, care trece într-o secundă de la „Regele a murit” la „Trăiască regele”. La ei, o filială care astăzi dă un comunicat de „susţinere deplină” pentru Dragnea poate la congres să voteze în unanimitate cu altcineva.
Întrebarea este dacă acest altcineva există. Grindeanu, Tudose, Bădălău şi alţii care doar au schiţat câte un gest de nesupunere au fost executaţi. Mai sunt lideri vocali în PSD, dar puţini care ar putea la o adică să îi ia locul lui Dragnea. Ar fi Gabriela Firea şi câţiva lideri din vechea gardă a lui Ion Iliescu. În rest, lideri puternici în filialele lor, dar care nu-i pot pune probleme lui Dragnea. De altfel, s-ar putea ca acest congres să fie chiar pentru eliminarea unor astfel de lideri din linia I a partidului.
Congresul PSD din 10 martie va fi probabil televizat şi nu ar fi exclus să asistăm la o execuţie televizată a lui Dragnea, chiar dacă acum sunt puţine indicii în acest sens. Una din teme ar putea fi participarea lui Dragnea la chefurile SRI, subiect emoţional pentru pesedişti. Şi bineînţeles neîndeplinirea programului de guvernare, decontată până acum de premieri, dar care se poate sparge în capul lui Dragnea. Deşi, să avem astfel de aşteptări de la un partid care dă rezoluţii de susţinere deplină pentru Dragnea, înainte ca Dragnea să producă măcar o ordine de zi, dacă nu un document, este o naivitate. Nici măcar comuniştii nu îşi arătau „susţinerea deplină” pentru tovarăşul secretar general înainte de a avea un document la bază. Ăştia de acum nici măcar aşa, de poză, nu mai simulează că au coloană vertebrală.