Sunt stațiuni turistice, dar au apă puțină, deloc sau neagră

Atrag turiști cu duiumul, dar nu le pot asigura condițiile minime. Stațiuni turistice de interes local din Gorj se confruntă cu lipsa apei. De fiecare dată când plouă, multe case și pensiuni rămân fără apă. De suferit are toată lumea. Și localnicii, dar și turiștii care vor ocoli aceste zone după o experiență neplăcută din cauză că nu au avut apă la robinete.

Două exemple sunt Runcu și Baia de Fier, ambele stațiuni turistice de interes local, ambele căutate de turiști nu doar din România, ci și din afara țării pentru că au fost înzestrate cu frumuseți naturale unice și au obiceiuri frumoase de dus mai departe. Lipsa apei nu face decât să știrbească din tot potențialul turistic pe care îl au aceste zone. Se adaugă și parte din orașul Novaci. Și aici, atât localnicii, cât și cei care au investit în turism spun că apa la robinet e ca o loterie. 

În Runcu, de fiecare dată când plouă la munte, oamenii din multe sate știu ce-i așteaptă. Se termină rezervele de apă din bazine rapid și rămân fără pic de apă la robinet. Cei de la Aparegio, care administrează sistemul de alimentare cu apă au mereu aceeași explicație: apa e tulbure pentru că este captată o sursă de apă de suprafață. Ca atare, pentru oameni se dă drumul al robinetul unor rezervoare care au o capacitate prea mică pentru nevoia localnicilor. 

Asta s-a întâmplat și în weekend. În Bîlta, Bîltișoara, Runcu, Răchiți și Valea Mare, nimeni n-a avut apă. Aparegio a explicat iar că e “ca urmare a precipitaţiilor ridicate si a viiturii care au provocat o creştere a turbidităţii apei din captarea surselor de suprafaţă de pe raul Susita Seaca-Valea Susenilor, raul Valea Biltii si raul Sohodol peste capacitatea de tratare a instalaţiilor. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat utilizatorilor din zonă, pe care îi asigurăm de reluarea furnizarii serviciului de alimentare cu apă în cel mai scurt timp posibil”, a fost mesajul celor care administrează sistemul de alimentare cu apă.

Nici când apa vine la robinet nu poate fi consumată imediat, ci după ce se limpezește. E încă un sfat primit de la Aparegio: “La reluarea alimentării cu apă în regim normal este posibil ca la robinete apa să înregistreze valori mai mari ale parametrului turbiditate. Recomandăm să nu se folosească apa în scopuri menajere până la limpezirea completă”.

Culmea, așa se întâmplă de multă vreme și nimeni nu vine cu soluții. Oamenii din aceste sate, cei care au pensiuni sunt puși în fața faptului împlinit și nu au decât să cumpere apă și să folosească inclusiv pentru WC-uri apă din bidoane. La fel și turiștii dacă au ghinionul să fie în Runcu într-o zi în care a plouat la munte. 

Altă Mărie, aceeași pălărie și în Baia de Fier

Situația e trasă la indigo și în localitatea Baia de Fier. Are locuri frumoase și e tot mai promovată, dar lipsa apei le lasă oaspeților un gust amar. Degeaba vin turiști dacă îi primim cu bidoanele cu apă în baie și le cerem scuze că nu-și pot face duș. Localnicii se plâng de aceeași problemă. Apa curge ca nămolul. A plouat iar la munte și ni se strică iar mașina de spălat. Nu are nimeni vreo soluție. Apă potabilă neagră, a fost mesajul unui localnic din Baia de Fier. L-a postat pe Facebook alături de câteva filmulețe în care se vede cum apa care vine la robinet e neagră, plină de impurități. 

Și la Novaci se întâmplă des ca localnicii și cei care au pensiuni să rămână fără apă. În special cei care au investit în zona mai înaltă din oraș. Problema nu este de ieri sau de azi, ci trenează de luni bune fără ca autoritățile să vină cu soluții. Până când se va schimba ceva, oamenilor nu le rămâne decât să-și facă rezerve, iar celor care câștigă o pâine de pe urma turiștilor să spere că nu se vor face prea tare de râs dacă oaspeții îi vor întreba de ce, în 2023, nu au apă pentru un duș și trebuie să toarne apă din bidon după ce merg la toaletă.

Vizualizări: 1,649

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: