Strâmbătate? Evacuată din palat, îşi va duce zilele la cort!
Multă hărmălaie a mai fost ieri în cartierul cu cele mai multe turnulețe din oraș, un executor judecătoresc venind aici pentru a evacua o familie de romi dintr-un palat, după ce aceștia au pierdut un proces. Proprietarii s-au lăsat cu greu dați la o parte, iar polițiștii și jandarmii au trebuit să vegheze permanent pentru ca lucrurile să nu scape de sub control.
Necazurile lui Dumitru Găman și ale soției sale Virginia Mihai își au rădăcinile într-o factură fiscală emisă cu nouă ani în urmă de un fost partener de afaceri al celor doi, Gheorghe Tudor Cornoiu. Factura, de vreo 80.000 de lei, nu a fost recunoscută niciodată de cei care trebuiau să o plătească, Dumitru Găman oricum neavând cum să o mai achite, el fiind la pușcărie pentru o evaziune fiscală. Rămasă acasă cu mai mulți copii mici și cu probleme în prag de iarnă, nevasta acestuia spune că nici nu poate fi vorba să rămână fără casă pentru factura respectivă, deși ieri tocmai a fost scoasă din imobil. „El a fost prieten cu noi și, la un moment dat, a luat ștampila firmei noastre, a pus ștampila pe o factură, după care ne-a trimis nouă factura, ca să îi plătim lui 800 de milioane de lei vechi pentru că ne-a prestat servicii și consultanță. Ce consultanță ne-a dat el nouă nu știu, că nu are contract cu noi, nu are nimic. Eu nu știu cum a putut să câștige în instanță”, spune femeia, în timp ce Cornoiu a menționat doar că are toate actele în regulă și că tocmai de aceea se află acolo cu executorul judecătoresc, pentru a fi pus în posesia palatului.
Fără acte, dar cu amenințări
Zeci de romi s-au adunat la poarta palatului păzită cu strășnicie de jandarmi și polițiști, locuitorii din Meteor spunând că nimeni pe acolo nu are acte pe case și pământ, asta deși, în treacăt fie menționat, tocmai le-a fost introdusă rețea de canalizare pe acolo, iar de facturile la gaze, apă și curent ce să mai pomenim. Ei spun că în lipsa unor acte de proprietate, nimeni nu poate face vreo executare silită pe acolo, ieri lucrurile nestând deloc așa însă. „Tatăl femeii ăștia a făcut casa după 1990, el a murit și i-a lăsat-o ei moștenire, dar fără vreun act. Pământul e al Primăriei, cum să vină să îi evacueze de aici dacă ei nu acte? Dacă ei nu au acte, cum de are ăsta care îi dă afară? De unde le are el și cine i le-a făcut?Cum s-a făcut dreptate aici, pe strâmbătate?”, a întrebat o țigancă mai în vârstă.
Fără să capete un răspuns la întrebările respective, țiganii s-au trezit cu o veste și mai neplăcută pentru proprietari, palatul fiind deja scos la vânzare pe internet, fără ca pe ei să îi fi întrebat cineva ceva. „Exact 110.000 de euro a cerut el pe casa noastră. A publicat anunțul pe un site pe internet și ne-a spus că aduce români aici sau cine o să vrea să cumpere. El și vinde casa și mai cere bani și de la mama și de la tata, că e șmecher și vrea să ia bani pe toate părțile”, a spus Robert Găman, fiul proprietarului.
Vecinii acestuia l-au asigurat însă că nu vor lăsa pe nimeni să trăiască în locuința respectivă, chiar dacă Poliția va sta mereu la poartă, ceea ce evident nu se poate. „Nu are să trăiască aici cu noi niciodată. Cine va intra în cartier nu e bine venit, fie că e român sau orice cumpărător. Cu noi nu va avea viață bună, o să-i spargem geamurile, o să intre bărbații noștri peste ei în casă, o să vadă că nu e de stat”, a spus o țigancă decisă să facă „dreptate”.
Protecție de la polițiști și jandarmi
Punerea în posesie s-a finalizat după câteva ore în care romii și oamenii legii au stat la poartă într-un frig demn de începutul de iarnă. Executorul judecătoresc și proprietarul cel nou al palatului au plecat din locuința respectivă doar cu sprijinul polițiștilor și jandarmilor, care i-au condus până la mașini pentru a le asigura integritatea. După ce s-au urcat în autoturisme, cei în cauză s-au ales cu multe huiduieli și cu multe strigături de genul „hoților”. Fosta proprietară a palatului a rămas în curtea casei uitându-se în gol la geamurile și ușile sigilate, ea spunând că de acum încolo își va pune un cort și va dormi sub cerul liber, așa cum făcea atunci când era mică, iar casele mari rămâneau în ideal îndepărtat pentru romii care se plimbau cu căruțele dintr-un sat în altul.