Ştefan Mirulescu, maestru coregraf de patru decenii
Ştefan Mirulescu a învăţat zeci de generaţii tainele dansului şi portului gorjenesc. Tinerii se întorc şi astăzi cu recunoştinţă, iar bătrânii îşi aduc aminte cu bucurie momentele de glorie al celui mai renumit coregraf din judeţ.
Absolvent al şcolii profesionale Electroputere Craiova, Ştefan Mirulescu este primul dansator al Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului”, după înfiinţarea acestuia. Activează în cadrul acestui ansamblu timp de 30 de ani, începând ca solist balet, ulterior specializându-se în coregrafie. „În 1968 am terminat şcoala profesională Electroputere Craiova şi în 1978 am luat atestatul ca maestru coregraf. Mi-au plăcut foarte mult dansurile populare şi pe atunci se făceau recrutări pentru formaţiile Uzinei Mecanice Sadu. M-am numărat printre cei recrutaţi şi în 1968 am devenit primul dansator al Doinei Gorjului”, a mărturisit Ştefan Mirulescu.
Pensionat în 1998, maestrul începe o colaborare fructuoasă cu Şcoala Populară de Artă unde îşi desfăşoară activitate şi acum. Nu numai că a şlefuit o mulţime de tineri talentaţi dar numele ansamblului „Maria Lătăreţu” a devenit recunoscut în lume şi datorită maestrului Mirulescu. „Ca şi maestru coregraf am colindat toată Europa, Costa Rica, Mexic. Cu ansamblu şcolii am fost la două mari festivaluri internaţionale şi am obţinut marele premiu. Folclorul românesc prinde oriunde în lume şi la Şcoala Populară am întâlnit oameni care au sufletul pentru arta populară şi oameni care au valorificat-o întotdeauna la adevărata ei valoare”, a declarat Ştefan Mirulescu.
„Dansul este viaţa mea“
Cea mai mare pasiune a sa, dansul nu i-a adus însă doar satisfacţii ci şi urmări care se văd abia acum, la cei 62 de ani ai săi. „Atunci nu mi-a creat nicio problemă de sănătate, munceam cu drag şi dacă aveam cinci zile libere în perioada comunistă, era mult. Acum însă mă supără puţin reumatismul, dar asta nu mă împiedică să practic în continuare dansul popular. Este viaţa mea şi dacă ar fi să mă mai nasc o dată tot dansul popular l-aş alege”, a declarat Ştefan Mirulescu.
Pe soţia sa a întâlnit-o tot în lumea dansului şi au format o familie încă din 1972, familie care i-a fost mereu alături cu atât mai mult cu cât provenea tot din lumea spectacolului. „M-am căsătorit cu o colegă de dans, este tovarăşa mea de viaţă şi acum. Nu a fost perechea mea de dans, ca şi coregraf nu am pus niciodată prea mare accent pe pereche cum este acum”, a declarat maestrul. Cea mai mare satisfacţie a lui Ştefan Mirulescu sunt cele peste 60 de montări coregrafice pe care le-a făcut de-a lungul anilor.
La bătrâneţe, Ştefan Mirulescu îşi petrece cel mai mult timp practicând agricultura pe lângă o căsuţă pe care o are în oraş.