Staţiunea pomicolă, la pământ. Director: Aşteptăm reorganizarea

Staţiunea Pomicolă Târgu Jiu se află într-o situaţie delicată. Are datorii mari către stat, dar şi faţă de propriii salariaţi. Conducerea instituţiei de cercetare speră ca datoriile istorice să fie şterse, iar unitatea să revină sub tutela Academiei de Ştiinţe Agricole. Deşi staţiunea aparţine de Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, aceasta nu a fost preluată până acum. Mai-marii universităţii o vor, însă fără datorii.

 Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Târgu Jiu are datorii istorice care se ridică la 1,5 milioane de lei, nemaipunându-se la socoteală majorările de întârziere şi penalizările. În cadrul unităţii mai lucrează doar 11 salariaţi. Instituţia mai supravieţuieşte doar din veniturile proprii, dar şi acestea s-au împuţinat substanţial. Asta pentru că, în urma retrocedărilor, staţiunea a pierdut mare parte din suprafeţele de teren pe care le deţinea în urmă cu zeci de ani.

Pentru o bună funcţionare, staţiunea are nevoie lunar de circa 200.000 de lei. Salariile se ridică la 30.000 lei, iar utilităţile la 10.000 de lei. La aceste cheltuieli se mai adaugă şi cele pentru înfiinţarea şi întreţinerea culturilor. „N-ai posibilitatea să acoperi în totalitate toate cheltuielile. Adică salarii, contribuţii, utilităţi, să te dezvolţi. Acum, cheltuielile le suportăm numai din veniturile proprii”, a declarat Ion Călinoiu, directorul Staţiunii Pomicole Târgu Jiu.

O parte din unităţile similare din ţară s-au reorganizat şi au reuşit să se redreseze. „Aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu reorganizarea, să vedem dacă intrăm şi noi. O mare parte din unităţi s-au reorganizat, le-au anulat datoriile, le-au susţinut cel puţin pentru salarii. Noi încă n-am intrat în faza aceasta, pentru că suntem încurcaţi cu universitatea din Târgu Jiu. Aşteptăm să apară o lege de trecere a staţiunii de la universitate din nou către Academia de Ştiinţe. Ținem de UCB, dar nu ne-au luat. Nu a apărut hotărârea de Guvern de trecere de la Academie la universitate, deci suntem, undeva, suspendaţi”, a mai spus directorul Călinoiu.

Conducerea universităţii din Târgu Jiu ar fi dispusă să preia staţiunea pomicolă, dar nu şi datoriile. Acesta este şi motivul pentru care universitatea nu a făcut lobby până acum pentru preluarea unităţii de cercetare. „Datoriile pe care le avea staţiunea pomicolă încă din anii aceia erau mai mari decât întregul buget al universităţii. Ne-ar fi băgat în faliment. Noi am solicitat să se facă trecerea, dar după ce se şterg aceste datorii. Şi nu s-au şters. Poziţia noastră rămâne la fel. O preluăm în condiţiile în care toate datoriile sunt şterse, pentru că altfel nu avem cum să o ţinem, mai ales că baza materială este praf, dezorganizată. Tot ce aveau ei, maşini agricole, tractoare erau praf. Ne-ar fi interesat măcar terenurile”, a explicat Adrian Gorun, preşedintele Senatului UCB.

 INTERPELARE

Senatorul Florin Cârciumaru a adresat o interpelare ministrului Agriculturii, Petre Daea, prin care i-a solicitat găsirea unei soluţii pentru ca Staţiunea Pomicolă Târgu Jiu să iasă din acest impas în care se află de aproape un deceniu. Parlamentarul gorjean i-a transmis ministrului că o soluţie ar fi acordarea de subvenţii pentru activitatea de cercetare şi ştergerea datoriilor către bugetul statului.

Vizualizări: 1,700

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: