Staţia de epurare, funcţională sau nu? Ce spune Pătrăşcoiu
Scandalul declanşat de golirea unei vidanje cu fecale într-un canal care se scurge în Jiu, de către un angajat al Aparegio, a ridicat numeroase întrebări legate de staţia de epurare a municipiului Târgu Jiu. Investiţia a fost realizată cu bani europeni și este funcțională doar parțial. Directorul Aparegio, Traian Pătrășcoiu, a explicat pentru Pandurul ce se întâmplă cu resturile solide care rămân după filtrarea apelor uzate.
Modernizarea staţiei de epurare care deserveşte municipiul Târgu Jiu trebuia să fie finalizată încă din anul 2012. Directorul Traian Pătrășcoiu de la Aparegio a explicat de ce o parte din instalaţie nu este funcţională. ”Suntem în proces cu constructorul, Danex, care n-a finalizat lucrările. Constructorul ne-a dat în judecată pentru că am reziliat contractul. S-a blocat până nu dă instanţa verde într-un fel sau în altul, avem vreo 7 amânări pentru angajare expert. Instanţa trebuie să-l angajeze, nu-l găseşte pe cel potrivit. Procesul e pe rol din 2016. Noi suntem pregătiţi. Avem banii fazaţi pentru restul de executat. E vorba de aproape 2.5 milioane de euro pentru faza a II-a”, a declarat Traian Pătrășcoiu.
Fecalele ar fi trebuit transformate în îngrăşământ
Cei de la Aparegio spun că au reziliat contractul cu executantul lucrărilor pentru că acesta nu și-a respectat clauzele contractuale. Partea nefuncţională a staţiei de epurare ar fi cea legată de prelucrarea resturilor solide rămase în urma procesului de filtrare a tuturor apelor uzate care intră în staţie. Modernizarea prevedea şi o instalaţie prin care nămolul rezultat în urma procesului era utilizat pentru producerea de biogaz. Pătrășcoiu spune însă că acest nămol este ridicat de Polaris. ”Avem contract cu Polaris și ia nămolul. Avem contract de ridicare cu ei. Ridică câteva sute de tone anual. Investiţia a fost creionată inițial să poată fi folosit ca îngrăşământ, după ce fac niște paturi de uscare, se mai face un tratament. E o politică naţională a nămoalelor rezultate de aici. O să mergem și pe partea de incinerare. Am făcut nişte experimente și s-ar putea să mergem pe asta, să combinăm cu lignit și să facem incinerare. Nu o să fie mai costisitor, se fac niște calcule”, a explicat directorul Aparegio.
Prin transformarea acestor resturi solide în îngrăşământ, Aparegio putea să-şi crească și veniturile din vânzarea fertilizantului.
Director Polaris: Nu ridicăm nămolul
Cei de la Polaris, societatea de salubritate de la nivelul municipiului, spun că nu ridică nămolul de la stația de epurare și că acesta ar fi de fapt în decantoare. ”Nu ridicăm nămolul, numai ce scot ei de deasupra, ce stă la nivelul apei. Este vorba de pet-uri, doze de la sticlele de lapte, pahare de la cafea. Nămolul nu ajunge la noi. Încă nu au scos nămolul până acum. Acolo țin cantități mari. Când se va scoate nămolul, sunt cantități extraordinar de mari. Acolo este o problemă. Nu s-a făcut până acum contract pe nămol, o să fim probabil obligați până la urmă să-l luăm”, a precizat Ion Pătrașcu, directorul Polaris Târgu Jiu.
Chiar dacă stația de epurare a orașului nu este funcțională în totalitate, Aparegio deține autorizație de funcționare pentru acest obiectiv, emisă de autorităţile de mediu. ”A fost autorizată în 2012 la nivelul dotărilor și instalaţiilor existente atunci, inclusiv de autorităţile de gospodărire a apelor, cu obligaţia ca la finalizarea lucrărilor și recepția acestora să vină pe revizuire a autorizaţiei de mediu. În 2016, am fost notificați de Aparegio că stația de epurare funcţionează pe linia apei, adică partea de epurare a apei este ok, nu sunt finalizate și recepţionate lucrările pe linia nămolului. Adică nămolul care rezultă din decantare secundară sau din desnisipatoare nu urmează fluxul tehnologic prevăzut în proiect, în sensul în care ar trebui să fie realizată o decantare a apei și după aceea să intre pe un flux să producă biogaz”, a conchis Nicolae Giorgi, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj.