„Stăpânul Parângului”, condamnat din nou cu executare
Gheorghe Deaconeasa, fostul șef al Ocolului Silvic Voineasa, cel care, sub o formă sau alta, devenise stăpânul unor mari suprafețe de pădure din munții Parâng, a fost condamnat din nou la închisoare cu executare, de această dată pentru că l-ar fi mituit pe un fost șef din Garda Națională de Mediu.
Tribunalul Vâlcea a decis ca el să facă 2 ani de pușcărie, asta în condițiile în care mai are o condamnare de 12 ani din alt dosar și încă una de 5 ani pentru afacerile pe care le-a derulat cu Obștea Pociovaliștea, pe care o împroprietărise cu sute de hectare de pădure cu ajutorul unor acte false.
În dosarul de acum șpăgile i-au adus condamnarea, mita fiindu-i oferită lui Ion Marius Bărbulescu, fost comisar șef adjunct la Garda Națională de Mediu. Trei ani de închisoare a decis instanța pentru fostul comisar șef, dar executarea pedepsei a fost înlocuită cu un termen de încercare. Nouă luni cu amânarea executării pedepsei a primit și Florin Miclăuș, un apropiat la lui Deaconeasa care a mințit la anchetă în încercarea de a-și apăra șeful. Procurorii au consemnat în rechizitoriul în baza căruia au fost pronunțate condamnările de acum că Bărbulescu a luat bani și bunuri de la Deaconeasa pentru a interveni în favoarea acestuia la diverse instituții de la care fostul șef de ocol silvic dorea diverse avize sau autorizații. De asemenea, amenzile pentru nerespectarea condițiilor de mediu erau anulate fără nicio problemă pentru Deaconeasa, el ajungând astfel să stăpânească suprafețe importante de pădure din apropiere de Transalpina, acolo unde voia să dezvolte un domeniu schiabil.
„În perioada 2009-2011, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în calitate de reprezentant al unei fundații, a acționat în scopul obținerii controlului asupra unei importante suprafețe de teren forestier situată pe raza județelor Vâlcea, Gorj și Hunedoara din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potențialului turistic al stațiunii Voineasa, județul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra – Obârșia Lotrului, precum și a obținerii custodiei și, mai apoi, a dreptului de administrare pentru situl Natura 2000 Parâng prin intermediul fundației pe care o reprezintă. Interesul inculpatului Deaconeasa Gheorghe a fost generat de faptul că, în zona respectivă, acesta deținea direct sau prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafețe de teren cu vegetație forestieră, unele amplasate în imediata vecinătate a DN7A, respectiv a lacului Vidra, a căror valoare a crescut exponențial în contextul realizării proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra – Obârșia Lotrului. În acest sens, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în materializarea demersurilor necesare realizării acestor scopuri, în perioada menționată, a promis darea de bani și de foloase și a remis suma de 35.000 lei și foloase, constând în materiale de construcție și material lemnos, manoperă, transport, în valoare de 50.228 lei, inculpatului Bărbulescu Ion Marius”, a comunicat DNA la finalizarea cercetărilor.