Spital fără lift! Bolnavi căraţi pe scări cu targa

În acest an, pacienţii Spitalului Orăşenesc Novaci vor avea lift. Deja, conducerea unităţii medicale a demarat procedura de licitaţie, iar, la începutul lunii viitoare, va fi desemnată firma câştigătoare. La spital, este nevoie urgentă de lift pentru că bolnavii nedeplasabili sunt transportaţi pe scări cu targa sau căruciorul de către cadrele medicale.

Circa 455 de mii de lei, bani din bugetul propriu, va cheltui conducerea spitalului pentru construirea casei liftului, procurarea, montarea şi punerea în funcţiune a ascensorului. Managerul unităţii medicale, Emil Grigore, a explicat nevoia acestui lift. Pacienţii sunt transportaţi, de cele mai multe ori, de femei – medici şi asistente, la etajele superioare ori inferioare: „În prezent, pacienţii nedeplasabili sunt transportaţi, la etajele inferioare sau superioare, la internare ori externare sau pentru efectuarea de investigaţii, cu targa sau căruciorul pe scări de către personalul medical al spitalului, care este preponderent de sex feminin”.

Efort şi mai mare în timpul nopţii

O soluţie ar fi angajarea mai multor brancardieri care să ajute cadrele medicale când au astfel de cazuri. Această variantă ar fi însă prea costisitoare pentru spital. „În turele II şi III, transportul pacienţilor nedeplasabili pe scări constituie o problemă majoră, având în vedere faptul că în această perioadă, în unitate, rămâne doar personalul medical necesar pentru desfăşurarea activităţii medicale şi nu mai există personal disponibil din cadrul altor sectoare de activitate, în special bărbaţi, pentru a ajuta la transportul pacienţilor. Angajarea brancardierilor necesari pentru desfăşurarea acestei activităţi pentru cele trei ture, deşi constituie o soluţie, nu se justifică datorită cheltuielilor de personal la nivelul unităţii, raportat la periodicitatea rulajului de pacienţi”, a mai transmis conducerea spitalului.

Liftul va fi amplasat pe exteriorul spitalului şi va funcţiona cu cinci staţii: parter, etaj I, etaj II, etaj III şi mansardă.

Vizualizări: 1,782

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: