Spiridon Popescu, anchetat şi judecat pentru poeziile sale

A început prin a scrie catrene pentru colegii lui din clasa a cincia, dându-le tot soiul de porecle care de care mai haioase, a continuat cu participarea la concursuri şcolare de poezie, a publicat poezii în mari reviste de cultură, a fost chiar şi anchetat de Securitate pentru poeziile sale în care intenţionat nu-l preaslăvea pe Ceauşescu şi a fost dat în judecată de unul dintre prefecţii de Gorj, tot pentru o poezie sinceră. Este vorba despre poetul Spiridon Popescu.

Poetul gorjean Spiridon Popescu este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1999 şi autor a şase cărţi de versuri. Unii dintre cei mai mari critici din ţara noastră au confirmat talentul poetului gorjean, incluzându-l chiar şi în Dicţionarul Biografic al Scriitorilor Români. Poetul Spiridon Popescu se bucură de apreciere din partea tuturor autorilor şi criticilor şi chiar a publicului, însă are un mare regret: nu l-a cunoscut pe poetul Nichita Stănescu.

Versurile sale, puse pe muzică de Tudor Gheorghe

De zeci de ani de când se joacă cu cuvintele dându-le un alt sens, poetul Spridon Popescu a dat spre tipar şase cărţi. Prima carte de versuri, „Oglinda dintre noi“, a apărut în anul 1991 la o editură din Târgu Jiu. Spiridon Popescu a povestit că aceste versuri puteau vedea lumina zilei încă din vremea regimului comunist însă, pentru a putea apărea era obligat să modifice unele texte, eliminarea unor cuvinte şi chiar finalul uneia dintre cele mai populate poezii ale sale, care nu erau pe gustul comuniştilor. Spiridon Popescu a refuzat acest lucru, cartea apărând cu întârziere însă fără modificări.

„Doamne dacă-mi eşti prieten“ este una dintre cele mai cunoscute poezii ale poetului gorjean, fiind pusă pe muzică de Tudor Gheorghe. Mai mult decât atât, unii dintre cei mai mari actori precum Florin Piersic, Adriana Trandafir sau Horaţiu Mălelele, au recitat public această poezie. Spiridon Popescu a mai spus că în curând această poezie se pare că va fi pusă pe muzica folkistului Emeric Imre.

Anchetat de Securitate pentru poeme anti-Ceauşescu

Spiridon Popescu are zeci de poezii care nu au văzut tiparul niciodată. Popescu spune că dacă după ani poezia transmite acelaşi lucru poate fi publicată, altfel nu. Spiridon Popescu se poate lăuda cu talentul de a alcătui pe loc diverse poezii. Aşa se face că la una dintre petrecerile poeţilor, Spiridon Popescu, a spus câteva poeme ce reflectau situaţia în care se aflau locuitorii ţării atunci şi îi parodia pe soţii Ceauşescu. Petrecerea a fost de pomină, însă au urmat două săptămâni în care toţi cei prezenţi la întâlnire au fost interogaţi de Securitate. Aceştia erau întrebaţi despre poemele pe care poetul le recitase. Spiridon Popescu nu a scăpat de întrebările Securităţii. Timp de mai multe ore, poetul a răspuns întrebărilor adresate. Acesta bănuieşte că, după acea întâmplate, cineva ăl urmărea. „După aceea întâmplare, am observat un domn mereu zâmbitor, care mă întreba mereu câte ceva şi care eram mereu în preajma mea Dacă eram în 9 Mai era şi el acolo, dacă eram în CAM, era şi el în CAM“, spune poetul.

Dat în judecată de fostul prefect Greblă

Spiridon Popescu a publicat în reviste importante precum „Convorbiri literare“, „Ramuri“, „România Literară“, „Luceafărul“, „Astra“. „Tribuna“, „Brâncuşi“ şi multe altele de acest gen, dar şi în ziare apărute la nivel local.

Pe vremea când actualul senator, Toni Mihail Greblă, era prefect de Gorj, poetul Spiridon Popescu avea o tabletă la un ziar local. Ziarul respectiv a relatat la un moment dat, în mai multe numere, afaceri derulate de prefectul de Gorj. Fiind subiectul principal, pamfletul realizat de Spiridon Popescu avea acelaşi subiect, scris bineînţeles cu umor intitulat (S)Odă pentru prefect. S-ar părea că prefectul Greblă nu a gustat glumele poetului, pamfletul afectându-l mai multe decât articolele ce apăruseră.

Greblă l-a dat în judecată pe poetul Spiridon Popescu, ca urmare a apariţiei pamfletului. Acesta cerea 100.000 de lei daune morale, bani care să ajungă la căminul de bătrâni de la Suseni, dar şi pedeapsa cu închisoarea.

Procurorii au decis însă neînceperea urmăririi penale. „Prefectura Gorj scoate la concurs un post de greblă. Pot candida toate uneltele agricole“, este una dintre propoziţiile ce aproape l-au trimis la judecată pe poet.

O floare şi doi grădinari

În luna martie a acestui an va apărea un volum de versuri scrise de poetul Spiridon Popescu, regretatul Valentin Taşcu şi poeta Nina Voiculescu. Cartea va fi intitulată  „O floare şi doi grădinari“.

Cei doi scriitori au sprijinit-o de la bun început pe Nina Voiculescu, crezând în talentul ei. Poetul Spiridon Popescu este de părere că pentru a reuşi în acest domeniu este nevoie de 1% talent şi restul muncă, ambele fiind dependente una de cealaltă. „Un poet nu poate face abstracţie de cultură, studiază tot ce se scrie contemporan cu el“, spune Popescu. Acesta  a mai spus că un poet bun nu face decât oficiul de a transmite ceva ce există în interior. 

Vizualizări: 3,628

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: