Sosuri gustoase pentru carne
Reţetele care se prepară cu carne necesită de regulă sosuri care îmbunătăţesc gustul acesteia. Majoritatea sosurilor sunt foarte simplu de preparat şi au un gust extraordinar.
Bucătarii au secretele lor pentru reţetele cu carne. În funcţie de specificul fiecărei bucătării se prepară diverse sosuri pentru rețete cu carne.
1. Sos de usturoi cu roşii:
-3 căței de usturoi;
-1 roșie;
-2 linguri ulei de măsline;
-2 linguri de apă;
-1 lingură oțet de vin;
-mărar;
-pătrunjel;
-busuioc.
Tocați verdeața, tăiați roșia cuburi mici, dați usturoiul prin presă. Combinați toate ingredientele și amestecați foarte bine.
2. Sos de muştar cu usturoi:
-2-3 căței de usturoi;
-2 linguri de muștar dijon;
-2 linguri pastă de tomate;
-1 linguriță oțet de mere;
-verdeață (mărar, pătrunjel, coriandru, ceapă verde etc.).
Tocați verdeața și usturoiul. Amestecați muștarul, pasta de tomate și oțetul. Adăugați verdeața, amestecați și lăsați să se îmbibe aromele și gusturile.
3. Sos de muştar cu miere:
-2 linguri de miere;
-2 linguri zeamă de lămâie;
-½ linguriță praf de muștar;
-½ linguriță de boia.
Combinați toate ingredientele și aduceți amestecul până la punctul de fierbere. Îl serviți după ce se răcește.
4. Sos de hrean cu sfeclă roşie:
-250 gr de hrean;
-250 gr de sfeclă roșie;
-200 ml de apă;
-1 lingură de oțet de 9%;
-1 linguriță de sare.
Curățați hreanul și dați-l prin mașina de tocat carne. Sfecla, curățată de coajă, o dați prin răzătoarea mare. Combinați toate ingredientele și amestecați bine. Puteți pregăti sosul din timp și să-l păstrați la frigider.
5. Sos de castraveţi cu usturoi:
-500 gr de iaurt natural;
-1 castravete mediu;
-3 căței de usturoi;
-1 ardei iute mic de culoare verde;
-mărar;
-piper negru măcinat;
-oțet balsamic.
Curățați castravetele de coajă și dați-l prin răzătoarea mică. Dați usturoiul prin presă, tocați mărarul. Înlăturați semințele ardeiului iute și îl tăiați bucăți foarte mici. Combinați toate ingredientele cu iaurt și amestecați. Adăugați piper negru și oțet balsamic, după gust. Acest sos se potrivește pentru frigărui din carne de miel.
6. Sos de vin alb
-100 ml de vin alb sec;
-200 gr de frișcă lichidă de 30%;
-5 roșii cherry;
-½ de ceapă;
-1 lingură de unt;
-zeamă de lămâie, sare și piper – după gust.
Tăiați ceapa bucăți mici și prăjiți-o în unt, până devine moale. Apoi adăugați vinul și roșiile tăiate cuburi. Înăbușiți totul timp de 1-2 minute. Adăugați frișcă, sare, piper negru și zeamă de lămâie. Amestecați și fierbeți sosul până se îngroașă. După ce se răcește, adăugați pătrunjelul tocat. Sosul se combină cu pește la grill sau cu carne de pui.