Sinistraţii din Alunu, la judecată cu CEO
La un an după ce o haldă de steril a luat-o la vale și le-a distrus casele, o parte din sinistraţii din comuna vâlceană Alunu au început să deschidă acțiuni individuale în instanță pentru a obține despăgubiri de la Complexul Energetic Oltenia. Nimeni nu le-a oferit amărâţilor nici un ajutor pentru a-și reface casele și, mai nou, după ploile abundente din ultimele zile, în vârful haldei de steril s-au format lacuri care reprezintă un nou pericol pentru localnici.
Judecătoria Horezu este locul unde Pantelimon Avram, Ioan și Nicoleta Avram au deschis acțiune împotriva unității miniere pe care o consideră vinovată de necazurile de care ei au parte de circa un an. În dosare separate aceștia încearcă să obțină despăgubiri, plângerile sinistraților fiind înregistrate la începutul lunii mai.
La începutul acestei săptămâni unul dintre dosare a primit termen de judecată, data stabilită de instanță fiind mijlocul lunii octombrie. Asta înseamnă că și iarna care urmează sinistrații vor rămâne cazați la centrul de asistență socială din localitate, procesul fiind oricum unul de durată. Lista celor chemați în instanță este destul de lungă, Cariera Berbești, care ține de CET Govora în prezent fiind cap de afiș. Unitatea este însă cu grave probleme financiare, așa că sinistrații au chemat în judecată și CE Oltenia, de care „miniera” de la Berbești aparținea în momentul creării haldei de steril. Ministerul Energiei, Consiliul Județean Vâlcea, Prefectura din județul vecin, Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Ministerul Economiei sunt și ele în proces cu calitatea de „pârât”.
Bani pentru tuburi, nu pentru despăgubiri
Unii dintre localnici nu îi vor acționa în judecată pe cei de la „minieră” pentru că sunt oameni în vârstă, pentru care grija unui proces le-ar grăbi și mai mult sfârșitul. Ioan Avram a lucrat la „minieră” până anul trecut, ieșind la pensie la puțin timp după ce halda de steril i-a distrus casa. Acum stă împreună cu soția la centrul social din Alunu, acolo unde mai sunt cazate și alte familii sinistrate. Ploile din ultimele zile l-au supărat și mai mult după ce omul a văzut cât de mare e indiferența autorităților la soarta sa și a celorlalți consăteni. „Au băgat tuburi în Olteț de miliarde de lei vechi. Au zis acum un an că dacă vine halda să treacă valul de pământ peste tuburi și să nu se facă aici un lac. Halda s-a oprit și tuburile zidite în beton au rămas în apă. Acum, când a venit râul mare, a colmatat fiecare tub în parte. Cu lemne, cu pământ, cu diverse mizerii, tuburile de aproape doi metri au fost obturate și apa și-a făcut loc pe lângă ele. Și-a săpat o albie nouă și s-a dus pe pământurile mele, unde aveam și eu grâu, orz, porumb, că așa a fost să fie să am terenurile agricole din jos de râu și casa lângă halda de steril. În tuburile astea care stau degeaba aici au putut să bage atâția bani, dar nouă nu ne-au dat nici un ajutor. Ne luam toți case și terenuri și nu mai stătea nimeni pe aici. Sperăm ca la proces să ni se dea dreptate și să ne câștigăm despăgubirile, dar cine știe cât va dura judecata”, spune bărbatul din Alunu.
Inundații și posibile inundații
Marți după-amiază, când Oltețul era sub cod roșu de inundații, râul și-a ieșit din matcă, iar apa a trecut peste tuburi, dovadă fiind că pe ele rămas un strat gros de mâl. Două gospodării au avut dintr-o dată apa de o jumătate de metru în curte și beciuri, una dintre proprietare fiind o bătrână pe care localnicii au ajutat-o să își blindeze casa cu niște saci de nisip în așa fel încât să nu îi fie inundată și locuința.
Localnicii au însă o teamă și mai mare decât că tuburile aduse și îngropate degeaba în Olteț vor genera inundații. „Drobul de sare” îl reprezintă câteva lacuri formate în vârful haldei de steril. Halda s-a stabilizat anul trecut, dar un strat de pământ de circa 100 de metri, cât măsoară alunecarea de teren, a blocat scurgerea unor pâraie care, la ploi abundente, deveneau și ele niște mici râuri. Apa acestora și cea provenită din ploi s-a acumulat acolo unde și-a găsit teren propice în halda de teren, iar oamenii nu se gândesc decât la ziua în care apa o va lua și ea la vale. „Am casa lângă haldă. Eram vecină cu domnul Avram. La dumnealui s-a demolat totul, eu am scăpat până acum, dar sunt două lacuri mari, care, când vor pleca, peste noi vor veni pentru că e clar că nu au unde să se ducă. Apa nu se va evapora de acolo. Când vor plesni alea două va fi urât de tot aici în vale”, spune o localnică.
Reacția autorităților
Primarul Cristian Birăruți a dus în zonă un mic buldozer pentru a decolmata un pârâu care izvorăște din haldă, dar pericolul nu a fost îndepărtat. „La acel pârâu s-a făcut o subtraversare pe sub drumul județean, dar tubul era pus cam cu o jumătate de metru mai sus decât nivelul apei, deci nu putea să preia apa și așa aceasta s-a deversat spre gospodării. A crescut și nivelul Oltețului, care preia și toate pâraiele din Alimpești și Polovragi, din amonte, și toată cantitatea aceasta de apă s-a strâns exact la baza haldei de steril pentru că tuburile de traversare din râu erau colmatate. Acestea trebuie îndepărtate cât mai repede. Și la lacurile care s-au format pe haldă trebuie intervenit pentru că apa aceea nu e direcționată niciunde și reprezintă un pericol”, afirmă edilul.