Sindicatele și-au luat gândul de la investițiile din minerit
În fiecare an se vorbește de sume importante care sunt alocate investițiilor în mineritul și energia din județul Gorj. În cariere ori în termocentrale, nu se simte nicio diferență, se plâng salariații din Complexul Energetic Oltenia. Dimpotrivă. Utilajele cedează și mai des, iar angajații depun un efort și mai mare ca să le repare.
Sindicaliștii nu își pun prea mari speranțe în programul privind investițiile în minerit și energie. Deși s-au scurs bani frumoși la acest capitol chiar și în ultimul an, în teren, situația pare neschimbată. „Eu nu am mari speranțe pentru investiții. S-a spus că au crescut fantastic, dar nu se prea observă. A fost, de exemplu, depozitul de la Roșia. Suma a fost destul de mare, dar investiția nu a fost să o regăsim și în activitatea din carieră și de peste tot. Trebuie sume foarte mari ca să fie o situație de normalitate în cariere”, a declarat Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.
Până atunci, în producție, oamenii cârpesc utilaje. Mută piese de pe un excavator pe altul, cârpesc benzile transportoare, dar nici reparațiile nu sunt prea eficiente. „Măcar să înceapă cu trei, patru utilaje prin cariere și tot ar însemna un pas înainte. Măcar să vedem că în anumite zone, Jilț, Rovinari, Motru, că vom avea trei, patru utilaje și să vedem că se face ceva. Domnul Burlan are o aplecare spre îmbunătățirea lucrurilor în carieră, dar se va lipsi de același zid: lipsa resurselor. Eu sper să fie resurse pentru acest program de modernizare. Eu mi-aș dori să curgă banii de mâine, dar nu există, nu are cum. Uzura fizică e cea care e, utilajele sunt vechi, de uzura morală nu mai vorbim. Muncesc oamenii mai mult, intervin, repară mai des. Nici reparațiile nu sunt foarte eficiente. Ne confruntăm cu probleme destul de delicate. Eu sper să existe soluții și pentru aspectul acesta, să beneficiem de resurse pentru modernizări în cariere și termocentrale”, a mai adăugat Căldărușe.