Sindicaliştii din CEO, puşi la zid. „Sunt inexistenţi!”
Sindicaliştii din cadrul Complexului Energetic Oltenia au fost „urecheaţi” de Dan Vîlceanu pentru că nu trag niciun semnal de alarmă cu privire la transferarea companiei energetice din subordinea Ministerului Energiei în custodia Fondului Suveran de Investiţii. Parlamentarul susţine că sindicatele au devenit aproape inexistente la nivelul producătorului de energie din Gorj şi nu se mai zbat pentru drepturile salariaţilor.
Deputatul Dan Vîlceanu a lansat acuze la adresa liderilor de sindicat imediat după ce Guvernul a decis să includă CE Oltenia în Fondul Suveran de Investiţii. „Unde sunt sindicatele când se întâmplă acest lucru? Este incredibil! Nu există sindicate acum când e vorba de transferul companiei către un Fond Suveran. Vorbeau de mix energetic. Aş vrea să-i văd acum. Ei nu mai spun nimic, nu mai există. Este incredibil ce se întâmplă. Este o linişte deranjantă. Nimeni din CEO nu spune nimic, sunt lucruri grave care nu se spun acum. Este inadmisibil ce se întâmplă. Indiferent cât mă vor înjura, nu mă voi opri până când nu vor face ceva ei”, a transmis deputatul Dan Vîlceanu.
„O să fie supărare mare”
Liderii de sindicat nu au întârziat să reacţioneze. Constantin Creţan susţine răspicat că acest transfer nu va fi unul „sănătos” pentru companie. „Sunt interese majore în politică cu acest fond. Noi, sindicaliştii, încercăm să atragem atenţia. Eu, cel puţin, nu am nicio directivă politică. Nu simpatizez cu niciun partid, dar spun că nu este un lucru bun, pentru că totul este politizat în jurul nostru. Complexul a ajuns în stare de faliment la un moment dat din cauza politizării excesive. Viitorul mineritului şi energiei este sumbru din punctul meu de vedere. Ce să mai vorbim de investiţii promise odată cu acest Fond Suveran”, s-a întrebat sindicalistul Constantin Creţan.
Aceeaşi părere a fost împărtăşită şi de alţi sindicalişti. „Orice schimbare în minerit nu ne-a adus beneficii până acum. Când au unit toate entităţile miniere şi termocentralele din Oltenia, pasul următor urma să fie mixul energetic, dar ne-au lăsat singuri. În şase ani, noi am pierdut şase mii de oameni. Nu pot să spun dacă o fi bine sau rău, dar le cer parlamentarilor să nu mai facă experimente. Dacă s-au gândit doar să mai sifoneze bani pentru interese politice, o să fie supărare mare în cadrul companiei”, a spus liderul de sindicat Manu Tomescu.
Şi Nicu Bunoaica este convins că Fondul de Investiţii nu va aduce nimic bun la CEO. „Ne va lua profitul şi nu se va vor face investiţii. Asta va face acest Fond Suveran mult discutat acum. Din punctul meu de vedere, marii sindicalişti sunt vinovaţi de acest lucru, că nu s-au împotrivit deloc la nicio decizie luată de guvernanţi”, a spus sindicalistul Nicu Bunoaica.