Simulare de cutremur, urmat de incendiu, la Spitalul Județean
S-a dat alarma miercuri dimineață la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, autoritățile simulând aici producerea unui cutremur care ar fi generat un incendiu, prăbușirea unui plafon și rănirea mai multor persoane aflate în incinta unității medicale. Pompierii au fost solicitați să intervină după ce responsabilul cu Protecția Civilă de la spital, Cornel Ionescu, a sunat la 112 și a cerut ajutor, așa cum prevăd procedurile pentru astfel de situații.
Mai multe echipaje din cadrul ISU Gorj au străbătut orașul cu sirenele și girofarurile în funcțiune, ajungând la spital în câteva minute. Curtea spitalului s-a umplut de mașini de intervenție, în zonă fiind mobilizați agenți ai Poliției Locale pentru a ușura accesul autospecialelor, știut fiind că străzile din vecinătatea unității medicale sunt supraaglomerate.
„Am crezut că luă foc tot oraşul”
Pacienții și aparținătorii ori rudele acestora au urmărit desfășurarea de forțe de pe margine sau de la ferestrele saloanelor. Mulți dintre privitori nu știau ce se întâmplă, forfota și agitația punându-i pe gânduri pe unii. „Nu știu ce se întâmplă că la câte mașini văzui pe aici trecând mă gândii că luă foc tot orașul. M-am speriat un pic până am aflat că e doar o pregătire sau ceva de cutremur din ce am înțeles. Sper să nu vină și pe la noi, că un cutremur ne mai trebuie, că în rest le avem pe toate”, a spus un gorjean mai în vârstă, aflat în curtea spitalului. Alții au fost mai optimiști însă decât el. „Pompierii trebuie să se antreneze pentru ca într-o situație reală totul să decurgă cum trebuie. În caz de pericol ei trebuie să știe ce au de făcut. E bine că mai fac antrenamente din astea că ne dau și nouă încredere în situații mai dificile să știm că are cine să ne sară în ajutor”, a spus un alt bărbat.
„Pacienţii nu ar fi în pericol”
Responsabilul cu Protecția Civilă din cadrul SJU Târgu Jiu, Cornel Ionescu, a dat asigurări că toate clădirile unității medicale sunt expertizate pentru risc seismic, planurile de pe hârtie arătând că spitalul ar face față unei situații reale de acest gen. „Pacienții nu ar fi în pericol, iar clădirile corespund pentru zona de risc seismic în care ne aflăm noi. În cazul producerii unui cutremur la nivel de județ se declanșează planul roșu, iar la spital este planul alb. Într-o asemenea situație se cheamă personalul de acasă, există un plan de activare, se externează bolnavii care pot fi externați, unii pot fi relocați în alte clădiri medicale din oraș”, a menționat Ionescu.
La finalul operațiunii, supravegheată direct pe teren de prefectul Gheorghe Paraschivu, șeful ISU Gorj, col Traian Șuță, a menționat că urmează o analiză cu toți cei implicați pentru a vedea care au fost lucrurile care nu au mers așa cum ar fi trebuit pentru ca, în cazul unei situații reale, astfel de mici probleme să fie evitate. Toată lumea s-a rugat însă ca să nu aibă de-a face cu o situație reală de acest gen.