Sfaturi pentru a face curățenie acasă ca un profesionist!
Este foarte important să facem constant curățenie în casă pentru a îndepărta praful, dar și eventualii alergeni. Menținerea unui mediu curat va opri răspândirea microbilor și promova o stare de bine generală.
Îndepărtarea prafului și îmbunătățirea calității aerului din casă previne, de asemenea, diverse afecțiuni ale pielii și infecții.
Dacă aveți la dispoziție doar câteva ore săptămânal pentru a curăța casa, punctul de start este să aduni toate produsele și materialele de curățare, cum ar fi un burete, lavete pentru praf, produse de curățat podele, produse de curățare în profunzime, un mop și alte articole pe care le consideri necesare.
Pune-le pe toate într-o găleată pe care o poți purta cu tine. Astfel te asiguri că nu pierzi timp și energie umblând prin casă pentru a recupera toate cele necesare.
O tactică eficientă este să-ți organizezi sarcina după sarcină, mai degrabă decât cameră după cameră. O altă metodă folositoare este să lucrezi de sus în jos și din spate în față. În acest fel, vei curăța orice praf sau murdărie care cade de sus sau din spate.
Cel mai bun mod de a începe este de a rezolva dezordinea, deci de a elimina orice obiecte care se află în jur, cum ar fi cărți, dispozitive electronice, jucării sau alte obiecte. Acest lucru te asigură că ai o bună reprezentare vizuală a spațiului care trebuie curățat, permițându-ți să fii mai eficient.
Curățarea pe categorii de suprafețe este mai eficientă și cel mai bine este să începi prin a aplica produse de curățare în profunzime acolo unde este necesar, deoarece acestea au nevoie de timp pentru a funcționa corect pe pete. Puteți începe prin a aplica produsele de curățenie în baie, pe vasul de toaletă, chiuveta din baie și cea din bucătărie și cabina de duș sau cada.
Folosește mănuși de protecție, mai ales dacă lucrezi cu substanțe chimice potențial dăunătoare. Produsele aplicate vor avea nevoie de timp suficient pentru a acționa și a elimina toate petele și murdăria.
După aproximativ 20-30 de minute, timp în care poți efectua alte sarcini de curățare, ar trebui să fie destul de ușor să ștergi orice pete rămase, fără a fi nevoie să freci sau să insiști foarte mult.
În timpul în care lași produsele să acționeze pe suprafețele din baie, te poți concentra pe îndepărtarea prafului de pe mobilă, lămpi și alte articole, înainte de a da cu aspiratorul. Îndepărtează orice urmă de dezordine și curăță bine urmele de praf de pe mobilă și de pe aparatele electronice.
După ce ai terminat, poți trece la aspirarea podelelor în încăperile principale ale casei. Asigură-te că aspiri și sub canapea, scaune, mese și/sau canapele, deoarece aceste suprafețe nu sunt la fel de ușor accesibile.
Înainte de a curăța bucătăria, va trebui să te ocupi de vesela, curată sau murdară, de pe masă, chiuvetă sau bufet. Dacă ai o mașină de spălat vase, folosește-o și lasă vasele înăuntru până la finalizarea curățeniei.
Pe lângă igienizarea chiuvetei și a blatului cu un produs potrivit, ar fi util să îți îndrepți atenția spre frigider. Elimină toate produsele expirate și curăță rafturile cu o lavetă umedă. Pentru zonele lipicioase și murdare, folosește detergent special conceput pentru frigider.
Odată ce ai terminat cu îndepărtarea prafului, poți să continui cu curățarea podelelor. Modul specific de a șterge va depinde de tipul de podea: parchet, gresie, linoleum, etc. Tipul specific de suprafață va determina câtă apă să folosești și dacă poți sau nu să aplici anumite produse de curățare.
Nu uita să ștergi și podeaua băii. Acesta ar putea fi ultimul pas astfel încât suprafețele din alte încăperi să se usuce.
Curățenia generala implică, în mod evident, să te debarasezi de gunoi, dar și de toate acele obiecte care stau părăsite prin colțurile camerelor. Asta ar putea însemna diferite cutii goale, hârtii și broșuri nefolositoare care adună praf și orice alte obiecte inutile.