Serviciile medicale la sat, o problemă pentru gorjeni
Tot mai mulți primari din județul Gorj intenționează să dezvolte servicii medicale în comunele pe care le administrează. În felul acesta, spun ei, oamenii nu vor mai fi nevoiți să meargă zeci de kilometri până la cel mai apropiat spital. Unitățile medicale din Gorj sunt sufocate de numărul mare de prezentări, astfel că înființarea unor noi centre de permanență va fi de bun augur.
În comuna Bălănești, de exemplu, o școală veche, ajunsă în paragină, va fi transformată în centru de permanență.
„În Sănătate am depus o documentație tot la Compania Națională de Investiții unde suntem în lista sinteză. Cu siguranță anul viitor se va scoate la licitație și cred că se vor apuca de treabă. Am schimbat destinația unei școli primare din satul Glodeni, care nu mai avea activitate de peste 14 ani, dacă nu chiar mai bine, și voi face un centru de permanență, care va fi extrem de util comunității din mediul rural”, a afirmat primarul comunei Bălănești, Ovidiu Pungan.
Un plan și mai îndrăzneț are comuna Jupânești. Administrația locală dorește să acceseze fonduri pentru a construi un dispensar comunal tip policlinică. În prezent, ideea este doar în fază de proiect, dar primarul Ionuț Gârniceanu a afirmat că speră ca în primăvară să se înceapă lucrările. Lipsa unor servicii de sănătate, calitative, pentru oamenii care trăiesc la sat a dus, și aici, la punerea pe hârtie a unui astfel de proiect.
„Avem o mică problemă în ceea ce privește Sănătatea, tocmai de aceea am depus și un proiect pe Compania Națională de Investiții, pentru a face un dispensar comunal tip policlinică de la zero”, a afirmat edilul din Jupânești.
În prezent, cei mai mulți gorjeni preferă să se prezinte la Policlinica din Târgu Jiu, sau chiar la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean cu probleme de sănătate pe care le-ar putea rezolva și la un centru de permanență, dacă l-ar avea la ei în comună și dacă, acolo, actul medical ar fi unul de calitate.