Șeful DSV Gorj, chemat la București: ”M-au întrebat șefii dacă la Gorj a venit Crăciunul”

Direcția Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj a organizat, marți, o întâlnire cu primarii din județ subiectul fiind o informare legată de focarele de pestă porcină africană. Cea mai afectată localitate este Drăguțești. De la începutul lunii iunie, în Gorj au fost confirmate 58 de focare de pestă porcină africană, iar alte 20 sunt în curs de confirmare. 


Evoluția este foarte rapidă, spune directorul Direcției Sanitar-Veterinare, Florin Gorcea. El a mai spus că situația de la Gorj a atras atenția șefilor de la București. 


Șeful DSV Gorj crede că boala ar fi pornit de la un mistreț, dar a contribuit mult și omul. Crede că gorjenii au tăiat porcii care erau infectați, văzând că nu mai mănâncă.

”Din toate studiile care le-am parcurs se spune că s-ar transmite prin insecte hematofage. Rezervorul ar fi mistrețul, ceea ce și eu înclin să cred că este, dar vă dau un singur exemplu: avem un focar pozitiv la mistreț pe Turcinești, dar n-avem niciun focar de pestă la gospodării. Avem focarul principal, de unde a pornit la Drăguțești un mistreț mort în agonie și de acolo parcă am dat cu racheta am răspândit peste tot, dar eu din experiența mea de aproape patru decenii zic că elementul numărul unu de răspândire și difuzare a bolii este omUL și în primul rând proprietarul care pleacă, vine, are vizitatorii, are musafiri și în final răspândește boala. Vede că nu mănâncă porcul, sacrifică, îl pune la ladă”.


Directorul a mai spus că a fost întrebat și de șefii de la Gorj, după numărul mare de focare.

”Și cred că rezultatul acestei explozii de infectări este sacrificările care s-au făcut în urmă cu aproape 1 an de zile, toți care s-au speriat. Am fost chemat la București și mi-au spus șefii: domnule director, ce se întâmplă la dumneata acolo? Am înțeles că în Gorj a venit Crăciunul. Deci trebuie să conștientizăm toți că suntem în în fața unei epidemii, epizotii cum ne zicem noi, doctorii veterinari, epidemii cum zic, umanii în care toți avem egală măsură și egală promptitudine în a rezolva și dacă nu ne dăm mâna toate autoritățile, degeaba vine DSV-ul să facă ceva, degeaba vine UAT-ul să facă ceva. Toți trebuie să colaborăm și să comunicăm cât mai repede ca să putem lichida focarele de pestă porcină”, a declarat Florin Gorcea, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj.

Vizualizări: 2,243

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: