Șeful de la Finanțe a suspendat detașarea la Galați. Motivele!

Marin Ciumag, fostul șef al Administrației Finanțelor Publice Gorj, detașat tocmai la Galați, a cerut în instanță suspendarea ordinului prin care a fost mutat la sute de kilometri distanță de casă. Tribunalul Gorj i-a admis acțiunea. Ciumag a arătat că ordinul este „netemeinic și nelegal”, invocând probleme medicale, dar și de ordin familial. Interesant este faptul că, deși la Târgu Jiu exista un post vacant, pe care Marin Ciumag, aflat în pragul pensionării, putea să-l ocupe, șefii ANAF s-au opus. Asta întărește și mai mult speculațiile de ordin politic ivite pe marginea acestei detașări „disciplinare”.

Procesul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj la data de 17 martie. „Admite cererea de suspendare precizată. Dispune suspendarea executării Ordinului nr. 324/31.01.2020 emis de Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală până la soluţionarea definitivă a fondului litigiului privind anularea acestui ordin. Cu recurs în 5 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Gorj - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal”, a decis, pe 26 martie, o instanță a Tribunalului Gorj.

ANAF nu-l voia la Târgu Jiu

În cererea de suspendare, Marin Ciumag, aflat în prezent în concediu medical, a invocat motive de ordin medical și familial. Acesta are 63 de ani și probleme cardiace și nu-i tocmai indicat să facă deplasări lungi și obositoare, la mai bine de 500 de kilometri distanță de casă. Totodată, soția sa este pensionară, stă singură la Lelești și are nevoie de ajutor.

Iar, în acest context pandemic, când unitățile de cazare și restaurantele din țară sunt închise, Marin Ciumag ar întâmpina probleme cu șederea sa la Galați, unde a fost numit director executiv - colectare la Fiscul gălățean.

Ciumag le-a mai spus judecătorilor că la nivelul AJFP Gorj era un post disponibil, pe care dorea să-l ocupe, însă șefii săi nu au fost de acord, fiind forțat astfel să facă naveta.

Nu degeaba s-a speculat ideea că la Galați este un soi de „batalion disciplinar”, de vreme ce acolo au ajuns și șefi din alte județe ale țării.

Motivul detașării. Cel oficial!

În instanță, ANAF a cerut respingerea acțiunii. Motivul: Ciumag a fost mutat în orașul de pe malul Dunării pentru a eficientiza activitatea fiscului din Galați, grație experienței sale profesionale.

În plus, „detașarea, mutarea temporară și promovarea temporară a unui funcționar public reprezintă respectiv voința exclusivă a angajatorului, dispusă printr-un act administrativ, pe o perioadă de maximum 6 luni în cursul unui an calendaristic”.

Instanța a apreciat însă că „apărările avansate de către reclamant sunt apte să contureze o îndoială serioasă în ce privește legalitatea actului administrativ”. Drept urmare, judecătorii gorjeni au admis acțiunea formulată de fostul șef de la Finanțele Gorj.

Neoficial: răzbunare politică!

Și fostul director adjunct Alin Goleanu a fost mutat la București, așa că presa a făcut imediat conexiuni, unele cu implicații politice.

Șeful PNL Gorj, Dan Vîlceanu, a ajuns rapid subiect de presă la nivel național. Asta după ce s-a aflat că Goleanu și Ciumag ar fi semnat un raport de control privind activitatea firmei Trefo, care aparține familiei deputatului Vîlceanu și care ar fi avut afaceri cu firme-fantomă.

Parlamentarul a negat vehement implicarea sa în aceste detașări, deși s-a insistat și asupra numirilor făcute din Gorj la Ministerul de Finanțe, condus de Florin Cîțu.

Galerie foto


Vizualizări: 2,946

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: