Șefa BERD, mesaj pentru Gorj: Sunteți ca într-un tren care se îndreaptă spre stâncă

 „Sunteți ca într-un tren care se îndreaptă spre stâncă!” Așa i-a descris prefectului directorul BERD pentru România situația în care se află județul Gorj în contextul în care urmează închiderea mineritului. „Am plecat demotivat total de la această întâlnire”, a mărturisit Iulian Popescu.

Prefectul județului Gorj a explicat cum a ajuns să discute cu Victoria Zinchuk, directorul BERD pentru România, despre situația din județul Gorj. BERD este, mai exact, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și folosește investițiile pentru a susține dezvoltarea economiei de piață și a democrației în 27 de țări, din Europa Centrală pâna în Asia Centrală. 

Iulian Popescu i-a explicat care sunt planurile statului român pentru închiderea mineritului doar că până acum s-au respectat doar termenele pentru închiderea capacităților, nu și termenele stabilite pentru noile investiții care ar trebui să înlocuiască energia pe cărbune.

„În decembrie, am avut o întâlnire la invitația ambasadorului Belgiei în România, pe care l-am cunoscut în Gorj, într-o vizită personală. A organizat un prânz de lucru la reședința lui de la București. A venit și ambasadorul Italiei, șefa de țară a Băncii Europene de Construcție și Dezvoltare – BERD, care e principalul investitor din România, mai mult de 100 de miliarde de euro. Doamna Victoria e din Ucraina la origini, dar manager de multă vreme în instituții financiare internaționale. E doar de trei luni în România. Mi-a dat așa un diagnostic după ce am vorbit de Fondul de Tranziție Justă. A spus că voi sunteți ca într-un tren care se îndreaptă spre stâncă. Tu vezi că vine stânca, încerci să pui frână, să te arunci din tren, tragi de ceilalți. Atâta timp cât nu ajungi la o masă critică de oameni care să înțeleagă problema, nu faceți nimic. Nu se întâmplă nimic până nu vine foamea. M-am îngrozit. Am plecat demotivat total”, a mărturisit prefectul într-o emisiune la Radio Infinit.

Vizualizări: 8,212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: