Se reduce din nou vârsta de pensionare în zonele poluate

Românii din anumite zone în care a existat poluare timp de zeci de ani vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme. Asta dacă noua lege aflată acum sub formă de proiect va trece și de Camera Deputaților. 

Noua lege a pensiilor, care a intrat în vigoare pe 1 septembrie, nu mai permite, așa cum făcea legislația anterioară, reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru cei care au locuit timp de trei decenii în localități sau zone poluate, cum a fost și cazul multor localități gorjene. Un grup de parlamentari propune, prin intermediul unui proiect legislativ adoptat tacit în Senat, restabilirea acestei opțiuni de pensionare anticipată, solicitând anularea abrogării prevederilor referitoare la aceasta.  

Mai exact, prin intermediul proiectului legislativ care se consideră a fi adoptat tacit în Senat, deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal, noua lege a pensiilor – Legea 360/2023 – urmează să fie modificată. Aceasta modificare va permite ca, după 1 septembrie, data la care a intrat în vigoare, să se aplice unele dintre prevederile incluse în vechea lege a pensiilor, și anume Legea 263/2010, care a fost, de altfel, abrogată integral la începutul toamnei.

Dacă acest proiect va fi implementat, locuitorii din zonele poluate vor putea continua să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare și după 1 septembrie 2024. Cea mai recentă modificare a prevederilor referitoare la posibilitatea ieșirii anticipate la pensie pentru cei care locuiesc în zone poluate a avut loc în vara anului 2023, când au fost adăugate alte 15 localități pe lista celor care pot solicita pensionarea anticipată, printre acestea fiind și localități din zonele miniere din județul Gorj.

Pentru ca legea să intre în vigoare în noua formă trebuie ca acest proiect să fie adoptat de Camera Deputaților, să fie promulgat de președintele țării, a cărui semnătură îi conferă statutul de lege, și, în final, să fie publicat în Monitorul Oficial, ceea ce asigură oficializarea și transparența noilor reglementări pentru informarea publicului.

Vizualizări: 1,456

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: