Se poate călători mai repede decât viteza luminii

Viteza luminii care călătorește în vid este de 299.792.458 de metri pe secundă. Asta înseamnă circa 186.282 mile pe secundă, fiind o constantă universală cunoscută în ecuații sub numele viteza luminii.

Conform teoriei relativității speciale a fizicianului Albert Einstein, pe care se bazează o mare parte din fizica modernă, nimic în univers nu poate călători mai repede decât lumina. Teoria afirmă că, pe măsură ce materia se apropie de viteza luminii, masa materiei devine infinită. Dar, în ciuda reputației pe care o are viteza luminii, oamenii de știință își petrec timpul căutând călătorii mai rapide decât lumina. Până în prezent, nimeni nu a reușit să demonstreze că aceasta poate fi întrecută. „Nu ne putem deplasa prin vidul spațiului mai repede decât viteza luminii”, a confirmat profesorul Jason Cassibry de la Centrul de cercetare al Universității Alabama din Huntsville, Statele Unite, potrivit Live Science.

Specialiștii de la Universitatea Wisconsin-Madison au dat drept exemplu curcubeul, care în mod obișnuit „are lungimi de undă roșii lungi și mai rapide în partea de sus și lungimi de undă violete scurte și mai lente în partea de jos”. Doctor Claudia de Rham a spus că „singurul lucru capabil să călătorească mai repede decât viteza luminii este, oarecum paradoxal, lumina însăși, dar numai atunci când nu se află în vidul spațiului”. De asemenea, ar mai putea exista și alte posibilități, cel puțin asta cred fizicienii. „Există părți ale universului care se extind departe de noi, mai repede decât viteza luminii, pentru că spațiu-timpul se extinde”, a precizat Cassibry.

Conform teoriei lui Einstein spațiul și timpul sunt relative, astfel că „dacă cineva ar fi capabil să călătorească mai repede decât viteza luminii și să poarte cu el informații, noțiunea sa de timp ar fi deformată în comparație cu a noastră”.

Vizualizări: 820

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: