Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Şcoală modernizată, desfiinţată din lipsă de elevi

Copiii din satul Arjoci, comuna Godineşti, vor fi nevoiţi să facă naveta pentru că şcoala primară se va închide începând din toamnă. Asta după ce clădirea a fost reabilitată şi dotată cu centrală termică şi termopane. Părinţii sunt nemulţumiţi, iar autorităţile locale se tem că va ieşi scandal, aşa cum s-a întâmplat şi în urmă cu câţiva ani când s-a desfiinţat şcoala de la Câlceşti. Primarul Gheorghe Corbeanu spune că va trebui să monteze un sistem de supraveghere video pentru a se evita vandalizarea clădirii.

Şcoala Primară din Arjoci, în care îşi desfăşoară cursurile preşcolarii şi elevii din clasele I-IV, se va desfiinţa începând cu anul şcolar 2015/2016 din cauza numărului mic de copii. „Începând cu anul şcolar viitor se va închide şi şcoala de la Arjoci. Acolo sunt aproximativ 20 de copii din clasele I-IV şi grădiniţă, iar unii dintre ei vor face naveta cu microbuzul şcolar câte 5-6 kilometri. Ştim că părinţii sunt nemulţumiţi şi ne aşteptăm să iasă scandal, aşa cum s-a întâmplat şi atunci când s-a închis şcoala de la Câlceşti. Din păcate, nu putem face nimic pentru că numărul de copii scade de la an la an”, a declarat Gheorghe Corbeanu, primarul comunei Godineşti.

Autorităţile speră să primească un al doilea microbuz şcolar cu mai multe locuri pentru a-i putea transporta pe copii în siguranţă. „Va fi şi o problemă cu transportul, pentru că în momentul de faţă avem în jur de 100 de copii care fac naveta la şcoala din Ciuperceni. Microbuzul are doar 18 locuri, iar şoferul face mai multe curse. Va trebui să primim un microbuz mai mare pentru că în aceste condiţii şoferul va băga mai mulţi copii, peste capacitatea de locuri, iar omul riscă să primească amendă”, a mai precizat Gheorghe Corbeanu.

Primarul spune că, după închiderea şcolii, va amplasa un sistem de supraveghere video pentru a nu fi vandalizată clădirea.

Copiii, mutaţi într-o şcoală neîncăpătoare

Învăţătoarea şi educatoarea de la şcoala din Arjoci cred că toate problemele au apărut din cauză că grupa pregătitoare a fost preluată de şcoli. „La ora actuală, în clasele I-IV avem 11 copii, dintre care o fetiţă cu autism ce vine însoţită de mama sa, la grădiniţă sunt 9 copii. Anul viitor noi vom intra la restrângere de activitate pentru că nu sunt copii suficienţi. Toate problemele au apărut din cauză că grupa pregătitoare a fost luată la şcoală. În mediul urban, unde sunt mulţi copii, nu are nici un efect această decizie, însă în mediul rural unde sunt copii puţini se desfiinţează şcolile”, a declarat Ana Sulea, învăţătoarea de la clasele I-IV.

Educatoarea spune că la şcoala unde va fi mutată grădiniţa nu este spaţiu suficient. ”Grupa pregătitoare va trece la Pârâul de Pripor, iar acolo nu sunt decât două săli care sunt ocupate acum de două clase. Nu ştiu ce spaţiu ne vor da nouă, pentru că nu mai sunt alte săli. Poate se va lucra şi după-amiaza, dar la grupa pregătitoare şi la grădiniţă nu este voie să ţinem cursurile după-amiaza. Păcat de clădirea de aici, la şcoala de la Arjoci s-au făcut investiţii, avem centrală, avem termopane”, a declarat educatoarea Laurenţa Sorca Grindeanu.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: