Şcoală făcută scrum. „Tot satul a învăţat carte aici”
Un incendiu puternic a mistuit luni la prânz şcoala primară din satul Maghereşti, comuna Săcelu, din construcţia reabilitată acum mai puţin de un deceniu mai rămânând doar zidurile. În rest, totul s-a făcut scrum, din fericire nefiind persoane rănite sau intoxicate cu fum, evacuarea copiilor aflaţi la ore făcându-se la timp.
Focul a fost observat în jurul prânzului, când în şcoală se aflau 17 copii, o învăţătoare şi o educatoare. Învăţătoarea Carmen Deaconu spune că a simţit un miros de încins şi şi-a dat seama că ceva nu e în regulă. Imediat a izbucnit focul, moment în care şi-a alertat colega de la grădiniţă.
„Eram la ore şi am simţit un miros de ceva încins. Mirosea puternic, am mers la colega mea educatoare care avea activităţi cu copii la grădiniţă şi în acel moment am văzut focul. Amândouă am scos copiii repede afară, am sunat la 112 ca să anunţ că arde şcoala şi mă întrebau ce s-a întâmplat. Le-am spus că mai mult decât că arde şcoala nu ştiu să le spun, pentru că atunci eu trebuia să mă ocup şi de copii şi de salvarea bunurilor”, a explicat învăţătoarea.
Evacuaţi de urgenţă şi trimişi acasă
Copiii au ieşit repede în curtea şcolii şi cei mai mulţi s-au speriat, mai ales că nu au avut parte niciodată de o astfel de experienţă. Primarul Florin Jurebie i-a trimis acasă pe cei mai mulţi cu ajutorul unui microbuz, copiii liniştindu-se când au ajuns în preajma părinţilor. „Am fost anunţat de cadrele didactice şi am luat imediat primele măsuri aici în special în ceea ce priveşte siguranţa copiilor. I-am scos din preajma clădirii la care se manifesta incendiul şi i-am deplasat acasă cu un microbuz şcolar. Cu ajutorul oamenilor de la primărie am făcut ca focul să nu se extindă până la sosirea echipajelor de pompieri. În ceea ce priveşte cauzele, nu mă pot pronunţa”, a menţionat primarul.
Focul care a mistuit şcoala a fost observat şi de oamenii din sat. Aceştia au sărit care cum au putut pentru a mai salva ce se poate. Printre puţinele lucruri scoase din clădire se numără un frigider, două laptopuri, cataloagele şi steagurile României şi Uniunii Europene. „Mergeam să iau copiii de la şcoală că aproape se terminau orele şi am văzut dintr-o dată flăcările. Prima dată era fum şi am crezut că e de la un vecin care mai dă foc la gunoaie, dar imediat am văzut că ardea la acoperiş. Apoi s-a extins foarte repede, că bătea vântul foarte tare şi au ieşit copiii afară. Ai mei plâng şi acum, că s-au speriat, dar bine că nu e nimeni rănit. Ne pare rău de şcoală, pentru că şi eu am învăţat aici. Era o şcoală veche, la care tot satul a învăţat carte. Acum s-a făcut scrum”, a spus o localnică.
Intervenţie îngreunată de vânt
Trei echipaje ale pompierilor militari au intervenit de la Novaci şi Târgu Jiu, împreună cu unul de la SMURD, pentru a lichida incendiul şi a acorda primul ajutor, dacă situaţia o cerea. Nu a fost cazul pentru paramedicii de la SMURD, dar colegii lor pompieri au avut de lucru mai bine de o oră. Vântul puternic a propagat repede flăcările şi. Tavanul a luat şi el foc şi a căzut apoi pe mobilierul din clase şi, astfel, tot interiorul a fost compromis.
Purtătorul de cuvânt al ISU Gorj, Florin Chisim, prezent la faţa locului, a menţionat că pompierii au remarcat modul ordonat în care cadrele didactice au făcut evacuarea copiilor, fapt care a făcut posibil ca evenimentul să nu fie unul cu persoane rănite sau intoxicate cu monoxid.
Şcoală reabilitată cu circa un milion de lei
Prefectul şi şeful ISJ Gorj, Ion Işfan, s-au deplasat şi ei la locul incendiului pentru a se convinge direct din teren că nu sunt copii în pericol. În privinţa cauzelor care au generat nenorocirea, nimeni nu s-a grăbit să îşi dea cu părerea, cu excepţia fostului primar Ion Voica. Fostul edil a venit şi el la locul incendiului, menţionând că şcoala a fost reabilitată pe vremea sa, în 2009, atunci cheltuindu-se aproape 900.000 de lei pentru modernizarea acesteia.
Şcoala era încălzită cu o centrală termică pe lemne, iar fostul primar atât a avut de spus: „Dacă nu m-au ascultat să facă coşul aşa cum le-am zis eu, ce să le fac?”, semn că posibilele cauze pot fi căutate în această zonă.
Elevii vor învăţa acum la şcoala din centrul comunei.